Dorpsarchief Afferden

Op deze pagina een overzicht van alle berichten van Dorpsarchief Afferden geplaatst op de facebookpagina van ’t Dorpsarchief.

Gidsenbeweging 1961

Rond 1960 kende Afferden afgezien van de verkenners een actieve gidsenbeweging. Hierbij werd het spel van verkennen gespeeld waarbij de nadruk lag op de katholieke opvoeding en godsdienstige sfeer. De beweging was nauw verbonden met de parochie. Zo was in de beginjaren kapelaan Heijmans aalmoezenier. Belangrijke kenmerken waren o.a. zelfwerkzaamheid, buitenleven, trainen van vaardigheden enz. Een belangrijke activiteit vormde dan ook het kamp.Dorpsarchief gidsen 1961Op de foto uit 1961 de gidsen op de zolder van het toenmalige jeugdhuis.

Ger Peters, Eric Hoogakker en 23 anderen vindt dit leuk

Toos FleurenIk zie Annie Ebben daarachter sta ik allebei met brilletje op! Achter mij Maria Willems Annie Rutten zie ik ook En Gerda Koster (leidster) Recht boven de hurkende dames Mientje Boumans (leidster).

2 dagen geleden
Avatar

Jacobien Debets van BeersLinks onder Lenie Jacobs?

3 dagen geleden
Avatar

Monique JanssenLeen sta jij links op de foto. Wendy lijkt echt sprekend op jou😘

2 dagen geleden
Avatar

Reageer via Facebook

Facebooktwittergoogle_plusmailFacebooktwittergoogle_plusmail

Bergen in 1820

Over het reilen en zeilen van de gemeente Bergen in de eerste jaren na de Franse tijd vinden we een aantal interessante gegevens in een rapport van 1820. Op verzoek van het provinciaal bestuur heeft de schout (= burgemeester) van…

Luchtfoto begin jaren 20

Een fragment van een luchtfoto uit de jaren 20 van de vorige eeuw met op de voorgrond de vermoedelijke locatie van de oude burcht aan de Maas.Dorpsarchief luchtfoto jaren 20Voordat kasteel Bleijenbeek wordt gebouwd, heeft er in de veertiende eeuw een burcht aan de Maas gestaan. De grootte van de burcht was ca. 30 x 30 meter en de gracht ervan stond in verbinding met de Eckeltse Beek waarvan de loop eeuwen later is verlegd. Deze burcht was via een brug bereikbaar vanaf een voorburcht. De beschrijving uit 1913 is van amateurhistoricus A. van Beurden: “Alles is zeer goed te zien en hoewel de tijd en de Maas alles met een groen kleed bedekt heeft, is het oude grondplan klaar zichtbaar.”.

Wat verder opvalt, is de rookpluim ongeveer rechtsboven op de foto: waarschijnlijk de rook uit de locomotief van de tram.

Eed van Elsbergen, Francien van Rijt-Artz en 23 anderen vindt dit leuk

Dorpsarchief AfferdenNaschrift: waarschijnlijker is dat de locatie iets verder richting Maas en Veerweg is. Zie donkere vlekken op de foto. Er is, voor zover bekend, nooit meer iets teruggevonden.

4 weken geleden
Avatar

Patricia Van de Venn-Ramwat leuk!! Is daar, van die oude burcht, ooit iets teruggevonden?

4 weken geleden
Avatar

Hay Van de VennBen ik ook erg benieuwd naar. Geweldige foto!! Afferden blijft mijn dorp!

4 weken geleden
Avatar

Reageer via Facebook

Facebooktwittergoogle_plusmailFacebooktwittergoogle_plusmail

De Eerste Communie in 1969

Als je vroeger de Eerste Communie deed, kreeg je vaak een aandenken in de vorm van een kaartje met daarop de namen van je mede-communicanten. In de jaren 60 van de vorige eeuw wordt daar dan voortaan een mooie groepsfoto aan toegevoegd.Dorpsarchief Communie 1969Tegenwoordig wordt er een uitgebreide fotoreportage gemaakt en het Dorpsarchief legt de mooie plechtigheid op video vast.

Eed van Elsbergen, Truus Keijsers en 23 anderen vindt dit leuk

Chantal TönnissenRosé Denissen sta jij ook op de foto? 😃

1 maand geleden

1 reactie

Avatar

Mieke GerbecksHenk

1 maand geleden   ·  2

5 reacties

Avatar

Rosé DenissenHaha tallie links onder zittend mit wit vestje😂😂😂

1 maand geleden   ·  1
Avatar

Laura van de VennTrudy Weijers...wor jij hiermee bedoeld??😊

1 maand geleden   ·  1
Avatar

Marlene HeijligersDeze foto heb ik zelf ook nog . Moi !

1 maand geleden
Avatar

Marian Custers-bartelsAngeline Roersch-KeijsersOo leuk wij zijn van 1 jaar later toch Irene Bendermacher

1 maand geleden
Avatar

Diana DenissenTrees Robins Treesje

1 maand geleden   ·  1
Avatar

Stefanie RobinsTrees Robins, Jose Brouwers

1 maand geleden   ·  1
Avatar

Denise CommandeurRiet

1 maand geleden   ·  1
Avatar

Marjo SwijghuizenMgf Swijghuizen

1 maand geleden
Avatar

Marion DerksenTinie Derksen

1 maand geleden
Avatar

Jeanne JacobsLeuk

1 maand geleden
Avatar

Reageer via Facebook

Facebooktwittergoogle_plusmailFacebooktwittergoogle_plusmail

De kerk (herbouw in 1957)

In 1957 is een begin gemaakt met de herbouw van de in de oorlog zwaar beschadigde kerk van Afferden. Echter niet zo zwaar dat de kerk niet weer had kunnen worden opgebouwd. In een artikel in het historische tijdschrift ‘De Maasgouw’ uit 1949 met de titel ‘Ergerlijk vandalisme’ wordt namelijk beschreven dat de kerk niet alleen als gevolg van de oorlog was beschadigd, maar deze het vooral ook in de jaren na de oorlog door vandalisme zwaar te verduren heeft gehad.Dorpsarchief oude kerk oorlog en vandalismeDeze herbouw heeft om diverse redenen lang op zich laten wachten. Enerzijds moest rekening worden gehouden met de herbouw van de historisch gezien waardevolle toren en de herplaatsing van het monumentale altaar en anderzijds was al voor de oorlog sprake van een nieuwe kerk omdat de oude te klein was. De oude kerk had 285 zitplaatsen en dat was te weinig voor de 1700 parochianen van toen. Er was een kerk met zeker 600 zitplaatsen nodig. Daarom was behoud van het priesterkoor ten behoeve van het oude altaar niet mogelijk.

In 1957 wordt het plan van architect Kaiser goedgekeurd waarbij de afmetingen zijn aangepast aan het albasten altaar. Inmiddels is de herbouw van de toren al aangevangen en op 12 juni 1957 start aannemer Roelofs uit Siebengewald met de bouw van de kerk. De aanneemsom is 310.000 gulden.

Om dit te kunnen financieren worden enkele landbouwgronden verkocht, worden spaargelden van de parochie aangesproken en acties in het dorp georganiseerd. Ook wordt de oude pastorie verkocht aan de Zusters van St. Jozef uit Amersfoort die vanaf 1939 gehuisvest zijn in het klooster aan het kerkplein, waar zich ook de noodkerk bevindt (op de plaats waar nu de kleine parkeerplaats ligt nabij de huidige pastorie). Verder wordt bij de Boerenleenbank een hypotheek afgesloten.

Piet Manders, Harco Van de Venn en 23 anderen vindt dit leuk

Ben Van Hoof

Attachment2 maanden geleden
Avatar

Patricia Van de Venn-Ramzo leuk om te lezen! 👍

2 maanden geleden
Avatar

Reageer via Facebook

Facebooktwittergoogle_plusmailFacebooktwittergoogle_plusmail

40 Jarig jubileum van H.R.C. in 1967

Een foto van de pupillen van H.R.C. uit het programmaboekje t.g.v. het 40 jarig jubileum van H.R.C. in 1967.

Het jubileumprogramma omvat o.a. een dansavond, een Heilige Mis en vriendelijke wedstrijden tegen teams uit Afferden Gelderland.Dorpsarchief HRC jeugd 1967

Eed van Elsbergen, Carla Hendriks en 23 anderen vindt dit leuk

Hay Van de VennZitten daar nog van de Venns bij?

2 maanden geleden
Avatar

Reageer via Facebook

Facebooktwittergoogle_plusmailFacebooktwittergoogle_plusmail

50 jaar H.R.C. in 1977

Begin jaren 30 van de vorige eeuw kent Afferden meerdere voetbalclubs. Als dan de behoefte aan samenwerking ontstaat, wordt Harry Roncken gevraagd deze vorm te geven. Meester Roncken (Swalmen 1902) is in 1931 benoemd tot hoofd van de Lagere Landbouwschool van Afferden. Deze school is gevestigd in de toenmalige meisjesschool aan de Langstraat.Dorpsarchief Jubilerend HRC 1977In 1933 komt de fusie tot stand en Harry Roncken wordt tot voorzitter van Herleving Rimpeltsche Combinatie benoemd.

Als H.R.C. in 1977 het 50-jarig jubileum viert, schrijft Harry Roncken dit verhaal in het programmaboekje.

Jeroen Nas, Nic Salden en 23 anderen vindt dit leuk

Marc KeijsersBehoorlijk tijdloos geschreven! Knappe vent.

3 maanden geleden   ·  1

1 reactie

Avatar

Reageer via Facebook

Facebooktwittergoogle_plusmailFacebooktwittergoogle_plusmail

Fanfare Helpt Elkander opgericht

In 1906 is rijwielclub Helpt Elkander opgericht waaruit in 1907 de fanfare van Afferden is ontstaan. Deze foto is uit 1946 als het 40-jarig jubileum wordt gevierd.Dorpsarchief Fanfare Helpt Elkander 1946Op 28 mei 2017, na 110 resp. 111 jaar vierde fanfare Helpt Elkander het jubileum met een feestelijke fietstocht in de omgeving van Afferden zoals dat in de beginjaren ook gebeurde. Zo wordt op 1 april 1906 “besloten … de eerste oefeningstocht te houden op Paaschmaandag om half vijf (naar Bleijenbeek)”. Regelmatig worden de leden getrakteerd. Er wordt dan bv. “een vaatje bier gedeponeerd”.

Op 5 mei 1907 vermeldt het notulenboek: “Na een vrij lange redevoering van de voorzitter, betreffende oprichting van eene fanfare, werd tot stemming hiertoe overgegaan waarvan de uitslag was dat 26 leden voor en twee tegen stemden. Dit voorstel was dus aangenomen, waarop de voorzitter de leden zijn dank betuigde.”

Voorzitter en medeoprichter Martien Pullen heeft op de foto een bord in zijn handen. Daarop staat “Rijwielclub Helpt Elkander Afferden 1906”. Dit bord is bewaard gebleven. In het oude notulenboek van de fanfare wordt in mei 1906 “Aanschaffing van een symbool” vermeld. Misschien wordt dit bord hiermee bedoeld.

Op de foto staande v.l.n.r.: Hannes Claessens, Ton Arts, Sef Peters, Jan Koenders, Martien Pullen, Jaap Kamps, Gerrit Peters en Grad Verijdt; zittend v.l.n.r.: Jan Wijers, Hent Raijmakers, Henneke Peters, Wim Raijmakers en Thei Driessen.

Facebooktwittergoogle_plusmailFacebooktwittergoogle_plusmail

St. Antoniusschool eind jaren 60

Dorpsarchief St. Antoniusschool eind jaren 60Een foto van een groep jongens van de St. Antoniusschool eind jaren 60.

Gerda Pas Cox, Jenny Noy-Stevens en 23 anderen vindt dit leuk

Danielle HonigRené Honig zit dr vast een van hoening bij, 6e van links staand

3 maanden geleden
Avatar

Carin Boskamp-Remmen4e rechtsonder Harrie Boskamp ??

3 maanden geleden
Avatar

Theo VervoortFrank? Tweede van links staand?

3 maanden geleden
Avatar

Marion VersteegenWim Versteegen 4e rechtsboven.

3 maanden geleden
Avatar

Angelie van HoofJan Derks 4e van links staand

3 maanden geleden

2 reacties

Avatar

Petra Reijnen2e van rechts is mijn broer Gerrie Litjens

3 maanden geleden

1 reactie

Avatar

Suzanne JansenUuuhmmm Janine Berghorst-Hulzentop?? Je bent getagd

3 maanden geleden

1 reactie

Avatar

Reageer via Facebook

Facebooktwittergoogle_plusmailFacebooktwittergoogle_plusmail

Elektriciteit in de gemeente Bergen

Siebengewald had in 1926 het voorrecht als eerste dorp van de gemeente Bergen aansluitingen te krijgen op een elektriciteitsnet. Deze plaats is toen aangesloten op het net van Elektrizitätswerke te Wesel in Duitsland. Vervolgens hebben in 1929 de andere dorpen ook zo’n voorziening gekregen van de Limburgse Electriciteits Maatschappij ofwel PLEM. De aansluitingen bleven vrijwel uitsluitend beperkt tot de dorpskernen. Daarbuiten was men voor de verlichting nog steeds aangewezen op de petroleumlamp terwijl men voor radio-ontvangst veelal gebruik maakte van accu’s.Dorpsarchief Stroompaal Bleijenbeek 1987De elektrificatie van 1929 kwam in Bergen ongeveer gelijktijdig tot stand met die in een aantal andere Noord-Limburgse gemeenten.
Voor de meeste panden gelegen buiten de dorpskernen is de mogelijkheid tot aansluiting pas gekomen na 1945.

Aanvankelijk was het stroomnet bovengronds aangelegd. In latere jaren ging dit geleidelijk ondergronds. Op de foto uit 1987 zien we de bovengrondse stroomleidingen langs de weg naar Siebengewald.

Bron: Jozef Donker, De gemeente Bergen vóór 1945

Wilma van Heesch-Willems, Toos Fleuren en 23 anderen vindt dit leuk

Mia VerweijBij onweer sloeg het regelmatig op de draad

4 maanden geleden
Avatar

Reageer via Facebook

Facebooktwittergoogle_plusmailFacebooktwittergoogle_plusmail