De geschiedenis van Laetitia

Het koor is ontstaan uit een groep meisjes. De Boerenbond had een feest en er werd een stel meisjes gevraagd om daar wat te zingen. Meester Janssen (onderwijzer) werd gevraagd om dit te organiseren en te begeleiden. Het viel allemaal in goede aarde. Dus werd er gezongen als meisjes/dames koor.

Na verloop van tijd werd het overgenomen door oud Meester Giebers (onderwijzer). Toen kreeg het koor ook een naam. De voorzitter destijds, Mia de Best, heeft samen met de Zusters de naam LAETITIA bedacht. Laetitia betekent “zingen met vreugde”. Het koor bestond inmiddels uit 22 meisjes / dames. Het uniform was een zwarte rok, witte blouse en een zwart vlinder strikje.

De repetities werden gehouden in zaal Heijligers, of wanneer het niet uitkwam in de huiskamer van de familie Heijligers. De eerste keer dat het koor op concours ging was naar Aarle-Rixtel.

In 1973 kwamen er ook mannen bij en werd het een gemengde zangvereniging. De dirigent was toen Sjef Kessels. In 1976 werd hij als dirigent opgevolgd door Jaap Kersten uit Siebengewald.

laetitia_dirigent_jaap_kersten_inzegening_veldkruis_kapelstraat

Foto: Laetitia met dirigent Jaap Kersten inzegening veldkruis Kapelstraat

In 1983 werd het dirigeerstokje overgedragen aan mevr. Ans Sutmuller. Onder haar leiding werd deelgenomen aan diverse concoursen, waaronder enkele keren in Weert en in 1984 aan het AVRO Korenfestival in Hilversum.

In 1984 verzorgde Laetitia de muziek bij de eerste Offerse Revue, die handelde over het Afferden in de 1930 – 1960, met o.a. de bezetting tijdens de oorlog en de hersteljaren daarna.

laetitia_korenfestival_AVRO_1984

Foto: Korenfestival AVRO 1984

Toen Ans in 1989 naar Zuid Duitsland vertrok, werd Ad Voesten de nieuwe dirigent.

Hoogtepunten tijdens zijn dirigentschap waren o.a. het concours in Wognum, in 1998 de reis naar Parijs b.g.v. het 25 jarig jubileum van Laetitia als gemengde zangvereniging en de uitwisselingen met Liederkranz in Merklingen (Zuid Duitsland), waar Ans Sutmuller indertijd dirigente was.

laetitia_concours_wognum

Foto: Concours Wognum

Ook de tweede revue”Offere van toen” in oktober 1998 over de jaren 1950 – 1970, vormt een apart hoofdstuk in onze geschiedenis. Van deze revue, waarvan Ad de muziek componeerde, werd later een muziek-dvd uitgebracht.

In februari 2009 sloot Ad zijn dirigentschap af met de musical “Van Broadway tot Offere”, waarin musicalmuziek uit de afgelopen 30 jaar de rode draad vormde. Deze musical werd mede verzorgd door kamerkoor Contrast uit Venray.

jubileum_25_jaar_laetitia_reis_parijs_1998

Foto: Jubileum 25 jaar Laetitia reis Parijs 1998

Vanaf 2009 tot heden is Cornelia Burgers de dirigent van ons koor.