Agenda voor de regio

 

zaterdag 23 september 2017
Fietstocht in De Maasduinen
Aanvang: 10:00
Plaats: Bezoekerscentrum De Maasduinen, Bosserheide 3-E, Well

Info: Op zaterdag 23 september om 10.00 uur vindt er een fietsexcursie plaats in Nationaal Park De Maasduinen. De excursie start vanaf Bezoekerscentrum De Maasduinen, Bosserheide 3-E in Well. De activiteit is gratis en duurt circa 4 uur. Denk aan een goede fiets, geschikt schoeisel en verzorging voor onderweg. Aanmelden verplicht via http://www.limburgs-landschap.nl/agenda

Het Maasduinengebied bestaat uit een unieke combinatie van bossen en heidevelden, met daartussen vencomplexen en stukken stuifzand. Kenmerkend voor dit park zijn de paraboolduinen, oude rivierduinen die stammen uit de ijstijd. Het gebied heeft een grote plantenrijkdom, maar het zijn vooral de amfibieën en reptielen die belangrijk zijn in dit park.
Het Nationaal Park De Maasduinen is ongeveer 4200 ha groot. Op de fiets verplaatsen de deelnemers zich makkelijker over grotere afstanden en is in vogelvlucht waar te nemen wat het Nationaal Park zo waardevol maakt. Naast fietsen worden er kleine stukjes gewandeld.

zondag 24 september 2017
Schaapsherder op Landgoed de Hamert
Aanvang: 10:00
Plaats: Volg blauwe of witte route vanaf Jachthut op den Hamer, Twistedenerweg 2, Wellerlooi

Info: Op zondag 17 en 24 september is er van 10.00 tot 14.00 uur op Landgoed de Hamert een schaapskudde aanwezig, inclusief herder en schaapshonden.
U bent op deze zondagen van harte welkom om te komen kijken hoe de schapen hier hun nuttige werk doen.

Landgoed de Hamert, gelegen tussen Wellerlooi en Arcen, is in de wijde omtrek bekend en vooral geliefd als wandelgebied. De heidevelden horen als bijna vanzelfsprekend bij dit landschap. De mens heeft een grote invloed gehad op het ontstaan van die heidevelden en zonder ingrijpen zouden die langzaam maar zeker over gaan naar bos. Door hier Kempische heideschapen te laten grazen, blijft de heide intact.

Stichting het Limburgs Landschap heeft al vele jaren geïnvesteerd in de kwaliteit van de heidevelden om zo te voorkomen dat de voormalige heideterreinen dichtgroeien. Het Limburgs Landschap kreeg daarbij steun van de Provincie Limburg. Door de terreinen te plaggen of te maaien konden heidevelden worden hersteld en door verbindingsstroken aan te leggen tussen de uit elkaar gelegen heidegebieden kunnen typische heidesoorten als zandhagedis, heivlinder of veldkrekel weer met elkaar in contact komen.
De uitgestrekte heidevelden worden enorm gewaardeerd door rustzoekende wandelaars en zeker met de aanwezigheid van een schaapskudde is dit een lust voor het oog.

U vindt schaapskudde, herder en de bordercollies op de heidevelden van Landgoed de Hamert in de omgeving van het Vorstengraf of bij het zogenaamde Schooierspaadje. Door de blauwe of witte wandelroute vanaf Jachthut op den Hamer, Twistedenerweg 2 in Wellerlooi te volgen, komt u de natuurlijke beheerders van de heide vanzelf tegen.
Vergeet vooral uw camera niet.

woensdag 27 september 2017
Kinderactiviteit: Braakballen pluizen
Aanvang: 14:00
Plaats: In pomphuis bij Bezoekerscentrum De Maasduinen, Bosserheide 3E, Well

Info: Deze kinderactiviteit vindt plaats op woensdag 27 september om 14.00 uur in het Pomphuis bij Bezoekerscentrum De Maasduinen, Bosserheide 3E in Well.
De activiteit is geschikt voor kinderen van 8 t/m 12 jaar en duurt ongeveer 2 uur. Deelname is gratis.

Met mes en vork of alleen een lepel of misschien zelfs het liefst met de vingers; het ligt er maar net aan hoe je een maaltijd wil verorberen. In het dierenrijk gaat het er anders aan toe.
Soms gebruiken vogels hun snavel als pikhouweel om hun eten fijn te krijgen. Of ze laten hun hapje van grote hoogte uit de lucht naar beneden vallen zodat ze het vervolgens beter kunnen oppeuzelen. Sommige vogels prikken hun prooi zelfs ergens op. Andere dieren beschikken over scherpe knaagtanden of supersterke kaken.
Speciale Maasduinengidsen vertellen in heldere taal hoe dieren aan hun lievelingskostje komen en met een beetje geluk komen we onderweg nog resten van een verschalkte maaltijd tegen. En natuurlijk gaan we uilenballen uitpluizen en kijken wat uilen allemaal eten!

Introductieavond nieuwe vrijwilligers Humanitas
Aanvang: 19:30
Plaats: Bibliotheek Bergen, Rembrandtplein 10, Nieuw Bergen

zondag 03 juni 2018
Boxmeerse Vaart, de Heilig Bloedprocessie
Aanvang: 11:45
Plaats: Centrum Boxmeer