Statushouders in voormalig hotel De Sleutels in Afferden

Het voormalige hotel De Sleutels in de Dorpsstraat in Afferden gaat onderdak bieden aan circa 15 tot 18 statushouders. De gemeente Bergen heeft onlangs in afwijking op het bestemmingsplan gunstig op de aanvraag van de eigenaar van dit pand beschikt.Hotel de Sleutels 08-2016Na hotel annex winkel, pannenkoekenrestaurant en steakhouse krijgt het grote pand met de boogjes vlakbij de kerk zijn oorspronkelijke functie weer terug: het verlenen van onderdak aan mensen. Alleen zijn het in dit geval geen vakantiegangers maar statushouders.

Statushouders zijn asielzoekers met een verblijfsvergunning voor vijf jaar met de plicht om in te burgeren. Iedere gemeente krijgt van Den Haag te horen hoeveel statushouders een gemeente verplicht moet opnemen. Die opname is extra urgent geworden toen vorig jaar grote vluchtelingenstromen naar Europa en Nederland kwamen. Hierdoor blijft de druk op de sociale huursector groot ook al is de stroom vluchtelingen door maatregelen in Europees verband deels minder geworden. Particuliere initiatieven om statushouders te huisvesten worden door gemeenten toegejuicht omdat zij voor enige verlichting op de sociale huurwoningenmarkt zorgen. In dat kader heeft de gemeente Bergen een vergunning voor maximaal tien jaar (gerekend vanaf 10 augustus 2016) verleend voor vestiging van statushouders in het voormalige hotel dat door de gemeente als beschermd dorpsgezicht wordt aangemerkt. Op 18 juli had de gemeente al toestemming verleend om het aan de binnenzijde gestripte hotel te verbouwen tot zes vakantieappartementen. Normaliter mag men in een vakantieappartement slechts een beperkt aantal maanden verblijven. Het besluit van de gemeente maakt nu langere huisvesting mogelijk.

Er wordt uitgegaan van 2 à 3 statushouders per appartement. De aanwijzing van de statushouders gebeurt door het COA, het Centraal Orgaan Opvang Asielzoekers. Het is de bedoeling dat het beheer door woningcorporatie Destion wordt geregeld. Gezien de nog te verrichten werkzaamheden krijgen de eerste statushouders pas ergens in 2017 de sleutel van het tot vakantieappartementen verbouwde hotel.

Bron: Frans Thonen

Marcel Haumann, Yvette Litjens-Cornielje en 1 ander vindt dit leuk

Ton Wies V Milniet leuk.

1 jaar geleden   ·  1

1 reactie

Avatar

Pascal BoskampNiet leuk! Hoeveel statushouders moet de gemeente Bergen opvangen?! Worden er in een dergelijk pand niet te veel geplaatst naar rato aantal inwoners midden in de kern?! Vorige week stond de reguliere voorbereidingsprocedure in de krant, bezwaren of zienswijze inbrengen was (nog) niet mogelijk en nu is dit blijkbaar al goedbevonden voor 10 jaar.

1 jaar geleden   ·  1

2 reacties

Avatar

Martijn Ellen V RenschHans van Heesch ook al in ons dorpje😡

1 jaar geleden

1 reactie

Avatar

Yvette Litjens-CornieljeMooi dat ook de traditionele dorpen kennis gaan maken met andere culturen.

1 jaar geleden   ·  3

1 reactie

Avatar

Anne BartelsJennifer Bartels Rutten Tontje Bartels

1 jaar geleden

1 reactie

Avatar

Will Denissen KrebbersMoet dat nou echt ??? In zo n mooi pand !!

1 jaar geleden   ·  1

2 reacties

Avatar

Joris Van DuijnhovenMichel Heijligers

1 jaar geleden

1 reactie

Avatar

Danny van ElsbergenNiet leuk

1 jaar geleden
Avatar

Theo JanssenEr word uitgegaan van 18. Ja ja . Wacht maar

1 jaar geleden
Avatar

Reageer via Facebook

Facebooktwittergoogle_plusmailFacebooktwittergoogle_plusmail

Gerelateerde berichten



Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

:-( 
:wave: 
:hello: 
:perfect: 
:wink: 
:-) 
:clown: 
:bouncey: 
:tongue: 
:rose: 
:blush: 
:biggrin: 
:cool: 
:cry: 
:kiss: 
:laugh: 
:notgood: 
:look: