5×11 jaar Knikkerpliesie

Dit jaar is het 55 jaar geleden dat de Knikkerpliesie van D'n Offerse Peijas is opgericht. Door de jaren heen hebben diverse Pliesies dienst gedaan. Om maar enkelen te noemen: Math Jacobs, de broers Jaap en Willie Franssen, Mat Tönissen, Frans Swertz, Toon van Heesch, Wim Venbrucx, Jan Erren en Henk van de Logt.

Het huidige korps bestaat uit André Honig, Jo van Berloo, Henk Jacobs en Jan van Lin.

De Knikkerpliesie zorgde in de eerste jaren er voor dat de raad van elf bij elkaar gehouden werd en prins carnaval veilig thuis opgehaald en thuisgebracht werd. Ook werd er vroeger veel vaker geschoten dan nu. Nu worden er alleen nog maar saluutschoten gelost bij het uitkomen van de nieuwe prins.De Knikkerpliesie kwam vroeger ook vrijwel nooit buiten het dorp en had ook geen enkele verplichting. Zij reed in de optocht mee, regelde de doorgang van de optocht en schilderde de wagennummers op de weg.

De taken van het huidige korps zijn nu wat uitgebreid. Nu regelt de Knikkerpliesie voor de optocht het keuren van de wagens op veiligheid, het zetten van nummers, het samenstellen van de optochtjury, het regelen van de inschrijvingen van de deelnemers en het regelen van de optocht. Dit geldt ook voor de kienderoptocht.

Trots is de Knikkerpliesie op D'n Offerse Knikker, hun 'kiendje'. Elk jaar wordt deze uitgereikt aan iemand die zich heeft ingezet voor de 'Offerse' gemeenschap. Als bijbaantje is de Knikkerpliesie de laatste jaren ook als zangers actief. ''Dit na ontdekking door een goede bekende uit Horst'', zegt André Honig. Dit alles heeft er toe geleid dat in 2009 het Alternatief Limburgs Vastelaovesleedjes Konkoer (ALVK) in Maastricht werd gewonnen.

Dit jaar zal het ALVK op 27 januari tussen 13.00 uur en 17.00 uur in Zaal de Matshoek worden gehouden en live wordt uitgezonden tijdens het L1 radioprogramma Het Uitzendbureau. Aansluitend wordt in de Matshoek vanaf 18.00 uur het 5×11 jarig jubileum gevierd met eerst een kleine receptie en daarna groot feest.

Bron: Maas- en Niersbode

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *