75 Jaar bevrijding Afferden

Laatste nieuws over deze dag

Op 17 februari 2020 is het precies 75 jaar geleden dat Afferden werd bevrijd. Deze historische gebeurtenis willen wij niet zomaar voorbij laten gaan; daarom worden er op zaterdag 15 februari tal van activiteiten in het dorp georganiseerd om 75 jaar vrijheid met elkaar te vieren.

Klik hier voor het complete programma

75 jaar bevrijd, 75 jaar vrijheid!

Waar er 75 jaar geleden niet echt de mogelijkheden waren om de bevrijding van een zwaar getroffen Afferden te vieren, doen we dit nu 75 jaar later wel!

We beginnen zaterdag 15 februari om 10:30 uur bij de ingang van het kerkhof, om bij het monument een krans te leggen en de vlag te hijsen. Het moment om even stil te staan bij het offer wat velen hebben gebracht om deze dag mogelijk te maken. Het waren veelal jonge soldaten die ons kwamen bevrijden en velen van hen hebben hun eigen droom nooit kunnen waarmaken. Maar dankzij hen hebben wij nu de vrijheid om die vrijheid te vieren.

Als de vlag in top is, kan men deelnemen aan de brunch in de kerk, georganiseerd door Afferden Samen Beter. Hiervoor kan men zich op zondag 26 januari vanaf 12:00 uur tot 13:00 uur opgeven bij café de Pruuver. Aanmelden voor de brunch is verplicht en hiervoor geldt: vol is vol.

Na de brunch zal rond de klok van 13:00 uur de tentoonstelling van het Dorpsarchief Afferden worden geopend. Hier zal men zowel foto’s als filmmateriaal tonen van de roerige oorlogsjaren in Afferden. Kinderen van ’t Diekske hebben bezoek gehad van veteranen, naar aanleiding hiervan zijn er gedichten en tekeningen gemaakt over vrijheid. De gedichten zullen tijdens de festiviteiten worden voorgedragen en de tekeningen worden tentoongesteld. Ton Wijers zal bij het monumentale altaar een uitleg geven over het meest kostbare bezit wat ons dorp rijk is. Gelukkig heeft dit pronkstuk de oorlog overleefd!

Buiten op het kerkplein zal Oranje Comité – Kindervakantiewerk vanaf 13:00 uur starten met de Familie Belevingstocht door het dorp, waarbij op diverse plekken stilgestaan wordt om uiteindelijk met legervoertuigen richting Kasteelruïne Bleijenbeek te vertrekken. Dé plek in Afferden waar de oorlogswonden nog steeds zichtbaar zijn. Starten met deze tocht kan tot 15:00 uur. Aanmelden hiervoor is niet nodig!

Om 17:00 uur sluiten we alle bovengenoemde activiteiten af om ons daarna gereed te maken voor het bevrijdingsconcert in de kerk! Om 19:00 uur zal met de overdracht van het bevrijdingsvuur vanuit Gennep dit avondvullend programma starten met muziek, zang, toneel en nog veel meer! Onder andere Fanfare Helpt Elkander, Laetitia, Toneelvereniging Nuance, Basiskoor en 3 Veuraff zullen acte de présence geven!

Rond de klok van 22:00 uur gaan we deze historische dag feestelijk afsluiten!

Zorg dat je er bij bent! Zorg dat je niets hoeft te missen!
Dat we 75 jaar vrijheid met zijn allen ien ons moije Offere mogen en kunnen vieren!

Comité 75 jaar Bevrijding Afferden