Met de oprichting van EnergieCoöperatie Zonnestraal in Afferden kent de gemeente Bergen en geheel Noord-Limburg de eerste duurzame coöperatieve organisatie gebaseerd op het postcoderoosmodel. Volgens dit systeem ontvangen de bij deze coöperatie aangesloten leden door middel van de aankoop van zonneaandelen korting op hun energiebelasting.Afgelopen dinsdag is het bestuur van deze coöperatie bestaande uit Geert van Oijen (voorzitter), Et Rijniers (secretaris), Herwin van Hoof (penningmeester), André Erren en Arjen Weisink officieel geïnstalleerd.

EnergieCoöperatie Zonnestraal maakt het mogelijk om duurzame energie op te wekken door het plaatsen van zonnepanelen op de schuur van agrariër Bert Megens uit Afferden. Het kapitaal van deze investering wordt ingebracht door de leden die afhankelijk van hun behoefte in principe voor de periode van 15 jaar zonneaandelen hebben gekocht. Dankzij de opgewekte stroom van het zonnedak bij Megens en de korting die de leden volgens het postcoderoosmodel op hun energiebelasting krijgen, is de investering binnen 8 jaar terugverdiend. De overige 7 jaar zal het zonnedak naast duurzame energie voor de leden vooral geld opleveren. Het is de bedoeling dat de zonnepanelen op het dak van de schuur van Megens eind september begin oktober een bijdrage gaan leveren aan de opwekking van duurzame energie.

Aardig om te vermelden is dat met de oprichting van de organisatie Zonnestraal de coöperatievorm weer terug is in Afferden. Een van de laatste coöperaties betrof de winkel in de Dorpsstraat in het pand waar nu Heijligers Roelofs Wonen is gevestigd.

Foto: Het bestuur van EnergieCoöperatie Zonnestraal in Afferden: (vlnr) Arjen Weisink, Et Rijniers, Herwin van Hoof, Bert Megens (agrariër en geen bestuurslid), André Erren en Geert van Oijen.

Bron: Frans Thonen