
Zaterdag 21 januari heeft Afferden Samen Beter in Ospel gepitcht voor het project ‘Ons Offere in Bloei’ van Kern met Pit (KNHM). Wij ontvingen een cheque van 1000 Euro voor de bloembolletjes en een plaquette met predicaat ‘Kern met Pit’ 2022. We vielen met ons relatief kleine project net buiten de Limburg Trofee, maar werden erom geprezen dat wij binnen het budget ons project hebben kunnen uitvoeren. Veel ideeën opgedaan bij de andere (vaak veel grotere) projecten met meerdere sponsoringen, die gepresenteerd werden. Dank nogmaals aan iedereen die meegeholpen heeft om dit project te laten slagen ….en nu wachten op het voorjaar.
Onze pitch ‘Kern met Pit’
Wij staan hier vandaag namens het burgerinitiatief Afferden Samen Beter met het project “Ons Offere in Bloei”. Afferden een klein kerkdorpje met 2117 inwoners in de kop van Noord Limburg, 1 van de 7 kerkdorpen van de gemeente Bergen.
“Wat kan Kern met Pit voor ons dorp betekenen?” En vooral “Hoe dan?” dat waren de vragen die ons bezighielden. Er zijn mooie termen zoals het stimuleren van ontmoeten, verbinden, leefbaarheid, welzijn, meer eigen regie etc. etc….. maar hoe vlieg je dat aan in een samenleving, die vooral in onze streek te maken heeft met toenemende dubbele vergrijzing en jongeren die wegtrekken naar elders, jonge gezinnen met overbezette 2-verdieners, verenigingen die met moeite hun kop boven water kunnen houden, besturen die niet aangevuld kunnen worden, vrijwilligers die met veel moeite mondjesmaat te werven zijn? Het is niet meer vanzelfsprekend dat verenigingen samen optrekken…. ieder z’n eigen clubje met eigen sfeer totdat het niet meer gaat.
En precies daar zat voor ons de uitdaging: iets bedenken waarbij zoveel mogelijk verenigingen, clubjes, stichtingen, werkgroepen, jong en oud samen de schouders gaan zetten onder iets simpels dat bovendien een blijvend resultaat zou kunnen opleveren.
Maar welk project dan?
Wij hebben toen gekozen voor een veelgenoemde wens uit onze dorpsdagboeken, waarin dorpelingen hun wensen en ideeën voor Offere konden neerschrijven. 20 Doorgeefdagboeken uitgedeeld onder 6 leeftijdscategorieën…. Een succesvol idee opgepikt in America… ik kan het iedereen aanraden. Een veelgenoemde wens in ons dorp was: “meer gezamenlijkheid” en ook “meer biodiversiteit”.
Zo kwamen we samen met de Dorpsraad op het idee om gezamenlijk bijenvriendelijke botanische voorjaarsbloemen, geschikt voor verwildering, uit te strooien bij onze Mariakapel.
Ons gezamenlijke bollenproject, uitgevoerd op 26 november, is een voorbeeld gebleken van onverwacht spontane samenwerking, waarbij 16 delegaties van verenigingen etc., na inzegening van bolletjes en grond door onze pastoor, allemaal samen de voorjaarsbollen hebben uitgestrooid, begeleid door zang van ons kinderkoor, in feestelijk bijzijn van onze Prins Frans den Twedde en de Beschermvrouwe van de Mariakapel en onze Peijas.
Toen we na het kopje koffie en gesponsorde koekje en de vele verhalen die los kwamen over “vroeger” terugliepen naar de plek van happening met de banner “Hier Wordt Gewerkt” : trof ik twee middelbare heren wandelaars uit Ossendrecht, die vroegen wat hier gaande was. Na uitleg zei een van hen met een zucht: “goh dat dat hier nog bestaat….”. En pas toen realiseerde ik me dat onze opzet geslaagd was…… samen iets oppakken en het plezier hierin herontdekken … iets met een blijvend resultaat dat over de bolletjes uitstijgt: Afferden Samen Beter!
Brigitta den Boer, namens ASB
Hoe stellen jullie het project voor (bijenvriendelijke botanische voorjaarsbloemen)? Wat zaad strooien van bijenplanten die in het voorjaar bloeien? Naar mijn idee is dat geen blikvanger.
Het zou educatiever moeten, denk ik. Iets met een bijenkast, maar daar is de Mariakapel niet de juiste lokatie voor. Je kunt ook bijenknuffels op meewaaiende stokjes tussen de bloemen zetten. Een lege bijenkast is dan te gebruiken voor uitleg over het leven van de bijen. Het leven van de bijen draait om samenwerking, symbolisch ook te gebruiken voor de dorpse samenleving “Offeraars Samen”. Enz.
Beste Chris.
Jammer dat je het artikel niet goed gelezen heb of misschien niet goed heb begrepen. Maar het gaat hier niet om bloemzaad, echter om bloembollen, de zogenaamde voorjaarsbollen. Dit zijn de eerste stuifmeel- en nectarleveranciers.
Voor de biodiversiteit spelen ze een hele belangrijke rol want veel insecten waaronder vlinders, wilde bijen, hommels, sluipwespen, enz. zijn heel erg afhankelijk van vroege nectarbronnen, in dit geval voorjaarsbollen. Daar putten ze hun eerste noodzakelijke krachten uit om nageslacht te produceren.
En om je gerust te stellen zijn onze organisaties ook bezig met het inzaaien van wildmengsels op diverse locaties. Dit natuurlijk samen met de gemeente Bergen die zich hier al jaren sterk voor maakt.
Ben het helemaal met je eens dat educatie een grote rol moet spelen. Daar zijn gelukkig andere organisaties voor zoals scholen, Nationaal Park en IVN.
Met vriendelijke groet,
Henk Hendriks
Beste Henk,
Sorry dat ik niet goed voorbereid reageerde. Zal niet meer gebeuren.
Even iets anders… zijn er plannen om de grond rondom het mooie en toch wel unieke gezondheidscentrum “Heide Zoom” in te richten? Zo niet, zou het dan niet leuk zijn om in overleg natuurlijk met de eigenaren er een echte heidetuin van te maken met allerlei soorten heideplanten, zoals boomheide, zomerheide, winterheide enz. Een beplantingsplan kan daarbij goed helpen.
Als het klaar is geniet iedereen er van, denk ik.
Een educatief paneel met informatieve teksten en foto’s zou daar goed bij staan.
Groet,
Chris Peters.