Afferden Samen Beter voortaan een vereniging

Werkgroep Afferden Samen Beter mag zich voortaan een vereniging noemen. Op 25 februari werd bij de notaris de handtekening onder de oprichtingsstatuten gezet. Een belangrijk moment voor deze werkgroep die al vanaf 2014 samen met inwoners probeert te werken aan een duurzame en leefbare gemeenschap in Afferden.

Bij zo’n belangrijke mijlpaal mag wel even stilgestaan worden. Vandaar dat tijdens de eerste vergadering van de kersverse vereniging op maandag 2 maart 2020 bij Huiskamer Béjèn in Afferden champagneflessen werden ontkurkt en taart werd aangesneden. De vereniging is nog zo pril dat momenteel het bestuur bestaat uit een voorlopig driemanschap gevormd door voorzitter Brigitta den Boer, secretaris Marjolijn Dirkx en penningmeester Bianca van de Bovenkamp.

De te verwachten krimp en dubbele vergrijzing van de bevolking lag in 2014 ten grondslag aan het ontstaan van de werkgroep Afferden Samen Beter. Hoe zorg je dat een dorpsgemeenschap die kleiner wordt en steeds meer ouderen telt, ook in de toekomst leefbaar blijft? Uitgaande van onderlinge betrokkenheid, de bereidheid om een steentje bij te dragen en de kracht van Positieve Gezondheid heeft de werkgroep een strategie en een wensenlijst opgesteld. Enkele voorbeelden hiervan zijn het oprichten van een Meldpunt Naoberzorg en het instellen van een Dorpsfonds, ondersteuning verlenen bij het oprichten van een dorpswinkel en de mogelijkheid onderzoeken van het aanstellen van een dorpsondersteuner.

Om meer mensen te betrekken bij de plannen van Afferden Samen Beter is ook naar een passende juridische vorm gezocht. Dat is zoals nu bekend is gemaakt de verenigingsvorm geworden waarvan mensen die de doelen van Afferden Samen Beter onderschrijven lid kunnen worden. Meer bijzonderheden hierover maar ook over de plannen betreffende het meldpunt Naoberzorg in Huiskamer Béjèn en de oprichting van een Dorpsfonds die Afferden Samen Beter dit jaar op het ’to do’ lijstje heeft staan, worden donderdagavond 26 maart tijdens de vierde dorpsavond in Iedershuus verteld. Daar zal Vereniging Afferden Samen Beter ook meer vertellen over de laatste stand van zaken bij De Alverman en de ontwikkeling van het nieuwe gezondheidscentrum op de plek van Iedershuus.

Het voorlopig bestuur van Vereniging Afferden Samen Beter (vlnr) Marjolijn Dirkx(secretaris), Brigitta Den Boer (voorzitter) en Bianca van de Bovenkamp (penningmeester).

Bron: Frans Thonen

  2 reacties op “Afferden Samen Beter voortaan een vereniging

  1. Beste leden van Afferden Samen Beter.

    Van harte gefeliciteerd met jullie officiële oprichting van ASB. Ooit begonnen als werkgroep van de Dorpsraad hebben jullie je ontwikkeld tot een zelfstandig gremium die zich ten volle kan focussen op belangrijke items zoals Zorg en Vergrijzing.
    We hebben diverse raakvlakken en zullen steunen waar nodig want uiteindelijk hebben we een gezamenlijk belang: de leefbaarheid in Afferden, voor nu en in de toekomst!

    Heel veel succes en Ad fundum.

    Dorpsraad Afferden

  2. Offere, van harte gefeliciteerd met deze nieuwe club. We weten allemaal dat het altijd beter kan, maar samen werken aan een mooie toekomst voor Offere is natuurlijk een heel gaaf initiatief. Heel veel succes. Harry Drost

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *