Agenda Afferden


H. Mis in de Mariakapel


woensdag 27 maart 2019
Aanvang: 19:00 uur

Intenties voor Truus en Jaap Verrijdt en overleden familie

Halfvastenoptocht 2019


zaterdag 30 maart 2019
Aanvang: 14:00 uur

Zaterdag 30 maart trekt voor de 12e keer de HVOO door Afferden.

Programma:

  • 12.00 uur: Afsluiting dorp voor doorgaand verkeer
  • 14.00 uur: Startschot optocht door Prins Bart en Prinses Ilse
  • Na de optocht is de afterparty in de tent bij de Bartelshoeve aan de Rijksweg

Ook dit jaar komt L1 TV weer LIVE de optocht uitzenden! Hier zijn wij enorm trots op, hoe leuk zou het zijn dat het dorp weer helemaal versierd is? Daarom: Willen jullie de huizen/straten er zo kleurrijk mogelijk uit laten zien!?

Hopelijk zien we jullie aan de route of na de optocht in de feesttent. Voor iedereen heel veel plezier, we hopen dat jullie genieten van een prachtige 12e HVOO.

Zijn er op- of aanmerkingen voor- of na de optocht? Mail deze naar info@hvoo.nl, zodat wij het kunnen oppakken.

Iedereen namens de stichting Half Vasten Optocht Offere alvast hartelijk dank voor alles!

H. Mis in de Mariakapel


zondag 31 maart 2019
Aanvang: 11:00 uur

Intenties voor overleden ouders Derksen-Koenen en overleden familie

Informatieavond over glasvezel in Afferden


maandag 01 april 2019
Aanvang: 19:30 uur
Plaats: Iedershuus, Kapelstraat 7a, Afferden

Limburg glasvezel organiseert op maandag 1 april 2019 in Iedershuus een info-avond over glasvezel in de gemeente Bergen. De presentatie start om 19.30 uur. De andere avonden zijn op 2 april in MFC ‘t Luukske in Wellerlooi, 11 april in MFC de Buun in Well, 17 april in MFC de Klaproos in Siebengewald en 18 april in Den Asseldonk in Bergen telkens om 19.30 uur.

Op de informatieavond legt een projectleider van Limburg glasvezel uit waarom de noodzaak voor glasvezel zo hoog is, wat de kosten zijn en hoe overstappen in zijn werk gaat. Een goede internetverbinding is voor de leefbaarheid van deze dorpen namelijk van levensbelang. Lees hierover meer in het groene glasvezelmagazine dat huis-aan-huis is rondgebracht of op limburgglasvezel.nl.

Tijd voor een nieuw netwerk
De huidige koperen kabelnetwerken werden zo’n veertig jaar geleden aangelegd toen internet en interactieve tv nog niet bestonden. Inmiddels versturen en ontvangen we enorme hoeveelheden data en het zal niet lang meer duren voordat het bestaande netwerk de grenzen van z’n capaciteit bereikt. Op dit moment schrappen kabelmaatschappijen al in het zenderaanbod om voldoende capaciteit, oftewel bandbreedte, over te houden voor interactieve tv. Bovendien loopt de snelheid van de verbinding merkbaar terug als meerdere mensen in huis of in de straat tegelijkertijd tv-kijken of internetten. De huidige situatie laat zich vergelijken met een tweebaansweg die vastloopt door het steeds maar groeiende verkeer. Glasvezel daarentegen heeft een haast onbeperkte capaciteit en biedt honderden rijbanen waarop alles en iedereen onbelemmerd kan doorstromen.

De gemeente Bergen is commercieel niet interessant voor de grote kabelmaatschappijen. Daarom is het initiatief Limburg glasvezel opgestart. Als voldoende mensen uit de gemeente Bergen zich inschrijven voor glasvezel wordt een gebiedsdekkend glasvezelnetwerk in de hele gemeente gerealiseerd.

De ambassadeurs van de gemeente Bergen stellen het zeer op prijs als u bij één van deze informatieavond aanwezig bent. Een goede internetverbinding is voor de leefbaarheid van de dorpen namelijk van levensbelang.

Het doel is een glasvezelnetwerk te realiseren in alle kernen, buitengebieden en bedrijventerreinen. Via een glasvezelnetwerk kun je onbeperkt supersnel internetten, haarscherp tv kijken en telefoneren.

 

 

Achtergrond informatie

Er zijn tal van redenen waarom glasvezel een prominente rol in ons leven (gaat) spelen. We beschrijven er een paar:

  • Thuiswerken: glasvezel zorgt ervoor dat thuiswerken naar de toekomst toe mogelijk blijft en zorgt ervoor dat het in buitengebieden mogelijk wordt.
  • Bedrijven: de gemeente heeft kleine en grote industrieterreinen. In het buitengebied liggen tal van bedrijven, al dan niet met een agrarisch of toeristisch karakter. Al deze bedrijven leiden dagelijks economische schade omdat internet niet goed werkt of niet snel genoeg is. Grote bedrijven hebben vaak zelf al een verbinding met glasvezel gerealiseerd. Voor kleinere bedrijven is dat onbetaalbaar. Om meer bedrijvigheid in onze gemeenten te krijgen en om een gunstige vestigingsplaats te zijn voor bedrijven is een glasvezelnetwerk noodzakelijk.
  • Veiligheid en zorg: senioren willen langer thuis blijven wonen, mits dat veilig kan. Supersnel internet zorgt ervoor dat mantelzorgers, zorgprofessionals en senioren met elkaar kunnen communiceren met behulp van digitale technieken zoals bijvoorbeeld video-communicatie. Beeldzorg noemt Pantein dit.
  • Leegstand in het buitengebied: ouderen verlaten de huizen in het buitengebied en trekken naar de kernen. Daar voelen ze zich veiliger. Glasvezel helpt die ouderen om in hun eigen huis te blijven wonen. Monitoring met behulp van zorgalarm in combinatie met bewakingscamera’s en beeldzorg maakt dit mogelijk. Zo hoeven zij op hun oude dag niet te verhuizen.
  • Onderwijs: een student van de middelbare school zonder pc is ondenkbaar geworden. Zonder internet kunnen deze leerlingen nauwelijks nog hun huiswerk maken. Maar ook de kinderen van het basisonderwijs hebben internet nodig voor hun ontwikkeling. Door de slechte kwaliteit van het netwerk kunnen kinderen in het buitengebied en in delen van de kernen hun school niet volgen.

Oud Papieractie (binnen en buiten de bebouwde kom)


zaterdag 13 april 2019
Aanvang: 09:00 uur

De leden van de fanfare komen bij u langs voor het ophalen van oud papier. Vanaf 09.00 uur wordt er gestart met ophalen.

Bij oud papier horen géén verpakkingen van melk en vruchtensappen. Wij verzoeken u vriendelijk het papier niet aan te bieden in plastic zakken maar in dozen of te bundelen.

Groepswandeling


zondag 14 april 2019
Aanvang: 08:30 uur
Plaats: Iedershuus, Kapelstraat 7a, Afferden

Wandelsportvereniging DWS organiseert weer een groepswandeling welke start om 8.30 uur vanaf Iedershuus. Er is weer een mooie route van 10 en 15 km uitgezet door de mooie bossen van Afferden en omgeving.

Graag z.s.m. opgeven i.v.m. afspraak met rustplaats. Opgeven kan via wsvdwsafferden@gmail.com of bij Jos Heijligers (tel. 06 – 385 250 98). Iedereen, dus ook niet leden zijn van harte welkom om samen met ons te wandelen want alle weer is wandelweer.

H. Mis in de Mariakapel


woensdag 24 april 2019
Aanvang: 19:00 uur

Intenties voor Lien Jansen-van Hoof, Wim Derks en Riek Koenders en dochter Heleen, overleden ouders Piet Koenders en Helena a/d Meulen en zoon Piet.

Koningsdag 2019


zaterdag 27 april 2019
Plaats: Kiosk, Heijmanspark, Afferden

Oud Papieractie (binnen de bebouwde kom)


donderdag 09 mei 2019
Aanvang: 18:00 uur

De leden van de fanfare komen bij u langs voor het ophalen van oud papier. Vanaf 18.00 uur wordt er gestart met ophalen.

Bij oud papier horen géén verpakkingen van melk en vruchtensappen. Wij verzoeken u vriendelijk het papier niet aan te bieden in plastic zakken maar in dozen of te bundelen.

Sportkamp 2019


vrijdag 07 juni 2019 - zondag 09 juni 2019
Plaats: Sportpark De Alverman, Hengeland 12a, Afferden

Oud Papieractie (binnen en buiten de bebouwde kom)


zaterdag 08 juni 2019
Aanvang: 09:00 uur

De leden van de fanfare komen bij u langs voor het ophalen van oud papier. Vanaf 09.00 uur wordt er gestart met ophalen.

Bij oud papier horen géén verpakkingen van melk en vruchtensappen. Wij verzoeken u vriendelijk het papier niet aan te bieden in plastic zakken maar in dozen of te bundelen.

1 2