TV-uitzending Kruispunt over ‘Terug naar Bethanië’


zondag 12 mei 2019
Aanvang: 23:10 uur

KRUISPUNT – KRO-NCRV NPO 2

Herhaling op woensdag 15 mei 2019 om 14.45 uur.

Zoeken naar thuis, elf weeskinderen

Foto: De elf kinderen van het gezin Lamers bij de begrafenis van hun ouders.

In één klap je beide ouders verliezen, de nachtmerrie voor elk kind. Het overkwam Thea Lamers (62) en haar tien broers en zussen 50 jaar geleden. Pas nu kan ze er goed over praten en schreef ze een boek over haar leven. Sinds haar boek is uitgekomen lijkt het gezin zich langzaam weer te verenigen als een echt gezin. Het maakt Thea intens gelukkig!

Een frontale botsing met een vrachtwagen zet het hele leven van het gezin Lamers op de kop. Thea is 12 als ze in één klap wees is. Ze woont met haar broers en zussen, die tussen de 3 en 15 jaar oud zijn, in een piepklein huisje in het Limburgse dorp Afferden. Dat ze niet in dat huis kunnen blijven wonen is duidelijk, maar waar dan wel? Binnen twee weken wordt het besluit genomen: de kinderen van het gezin gaan naar kindertehuis Bethanië. Ze vertrekken per bus, alle moeders uit het dorp zwaaiden ze met tranen in de ogen uit. Het ongeluk, het verdriet van de kinderen laten diepe wonden achter.

Oud-gezinsverzorgster Lenie Botden krijgt net na de dood van de ouders de onmogelijke taak de elf weeskinderen op te vangen. Samen met Thea en haar dochter Laura gaat ze na 50 jaar terug naar het ouderlijk huis. Het heeft nog vrijwel dezelfde indeling en al snel komt de herinnering boven van het samen friet eten aan de eetkamertafel. Thea en Laura gaan diezelfde dag ook nog terug naar het kindertehuis waar Thea vijf zware jaren doorbracht. Ze mogen zelfs in het huis kijken waar alle broers en zussen woonden.

Het ongeluk heeft niet alleen op het gezin Lamers enorme invloed, ook de bewoners uit het dorp hebben zich altijd afgevraagd wat er terecht is gekomen van de kinderen. Mevrouw Heijligers was een buurvrouw van de familie en kan zich de dag dat de kinderen uit het dorp vertrokken nog tot in detail herinneren. De trieste gezichten van de kinderen in de auto, het zwaaien uit de deuropening en de auto die om de hoek verdween. Samen met Willie, de broer van Thea, haalt zij herinneringen op. Willie weet niet meer wat hij voelde die beladen dag, hij heeft bijna alles verdrongen.

De grootste wens van Thea is om weer samen een gezin te vormen en dat lijkt te lukken. Thea: “Ik heb veel van mijn broers en zussen weer gesproken en bijna iedereen komt naar de reünie die mijn neef organiseert. Weer samen zijn, met zijn allen bij elkaar als een echt gezin. Het is of mijn ouders weer bij ons zijn.”

Een ontroerend verhaal van een gezin dat door een dramatische gebeurtenis werd verscheurd, maar 50 jaar later toch weer de warmte mag ervaren om een thuisgevoel te hebben.

Zie ook: Hoe elf broertjes en zusjes in één klap ouderloos raakten door een ongeval tussen Heijen en Gennep


  6 reacties op “TV-uitzending Kruispunt over ‘Terug naar Bethanië’

 1. Hallo Thea, vandaag, 5 Augustus 2019, hoorde ik over jou boek. Ga proberen of ze het naar Alaska sturen, waar ik woon.
  Ik wist van dit verhaal als jong meisje. Het is namelijk zo dat jou Oma, mijn Tante Jo was. Mijn moeder en zij waren zussen. Heb vaak gevraagd of er nog kontakt was met de kinderen, jou ome Jo tante Betsie en tante Wiesje. Weet dat jij of een zus nog bij je Oma is geweest en dar ze dat heel erg fijn vond.
  Ik ga proberen het boek hier naar toe te laten sturen en lezen over jullie leven.
  Met vriendelijke groeten van je achter nicht? Loes
  Je klinkt als je Oma,

  • Hallo Loes

   Wat leuk dat je reageert n.a.v. de tv uitzending. Heb je inmiddels een boek ontvangen? Als het niet is gelukt kan ik nog iets voor je betekenen.Ik kwam regelmatig bij Oma. Ook toen Oma in het verpleeghuis woonde. We hadden het altijd erg gezellig. Tante Wiesje is enkele jaren geleden overleden.Naar Tante Betsie ga ik af en toe met Wim op bezoek.
   Toevallig hebben we zojuist op deze site van de KRO/NCRV gekeken en zagen je email. Je woont echt aan de andere kant van de wereld
   Vriendelijke groeten je achternicht Thea

 2. Kan iemand mij een website link doorsturen waar je dit boek kan bestellen? Tot nu toe heb ik alleen maar artikelen kunnen vinden.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.