Binnen een maand moet duidelijk zijn of het zonnepanelendak op de schuur van Bert Megens op ’t Hengeland in Afferden door gaat. Het dak biedt ruimte aan 201 zonnepanelen en deelnemers verdienen volgens de laatste berekeningen binnen 7,4 jaar hun investering terug.

Tijdens de presentatie in Iedershuus bleek er redelijk wat belangstelling te bestaan voor deelname aan de eerste energiecoörperatie met de mooie naam ‘Zonnestraal’ in de gemeente Bergen.Het initiatief ligt bij Dorpsraad Afferden en Buurkracht Afferden en het project is opgezet volgens de regeling verlaagd tarief energiebelasting ook wel postcoderegeling genoemd. Dit betekent dat deelnemers die dit jaar meedoen volgens deze regeling gedurende 15 jaar een korting krijgen op de energiebelasting van 0,1266 euro incl. BTW per kWh tot een maximum van 10.000 kWh per jaar. Huishoudens en kleine bedrijven in de gemeente Bergen woonachtig in de postcodegebieden 5851, 5853, 5854 en 5855 kunnen deelnemen aan Energiecoöperatie Zonnestraal. Inwoners uit Afferden krijgen echter de eerste mogelijkheid om in te schrijven waarbij het motto geldt: ‘wie het eerst komt, wie het eerst maalt’.

Enkele kerncijfers van dit project:
De investering per zonnepaneel bedraagt 297 euro en de jaarlijkse kosten in beheer bij de coöperatie is begroot op 8 euro per paneel. Minimale afname is 2 zonnepanelen, maximum 40 maar geadviseerd wordt om niet meer dan 85% van je stroomverbruik door zonnepanelen af te dekken. Een zonnepaneel levert 254 KWh en de verwachte levensduur is 25 jaar maar de korting op de energiebelasting à 0,1266 euro (incl BTW) volgens de postcoderoos-regeling is door de Belastingdienst vastgelegd voor een periode van 15 jaar.

De bedoeling is om bij voldoende deelnemers in juni met de bouw van het zonnedak op de schuur van Bert Megens op het Hengeland in Afferden te beginnen. In dit project wordt samengewerkt met SolarUnie te Gemert, een bedrijf dat zich toelegt op bouw en exploitatie van zonnepaneelprojecten in Nederland en NL Energiecollectief, een onafhankelijke organisatie die de belangen van ruim 5000 bedrijven en 1200 particulieren behartigt bij de inkoop van elektriciteit en gas.

Inschrijfformulieren en meer informatie zijn verkrijgbaar bij Et Rijniers van Buurkracht Afferden, tel. 06 – 234 325 63 of email: e.rijniers@planet.nl

Bron: Frans Thonen