Bakkerij Van den Bergh, met een winkel in Boxmeer en een winkel/bakkerij in Afferden (L), stopt ermee. Wegens gebrek aan een opvolger komt eind deze maand een einde aan een familiebedrijf dat 104 jaar geleden werd opgericht.

De huidige bakker, Gerrie van den Bergh (1956) en zijn vrouw Gertruud Van den Bergh-Thijssen (1957), eigenaren van het bedrijf, gaan met pensioen. Zaterdag 29 juli a.s. is de laatste dag dat de winkel in winkelcentrum De Kloostertuin te Boxmeer en die aan de Dorpsstraat in Afferden (L) geopend zijn.

Het echtpaar kijkt met grote tevredenheid terug op de laatste 45 jaren waarin zij aan het roer stonden van de brood- en banketbakkerij. ‘We zijn vooral blij dat we de laatste jaren enkele stormen zonder kleerscheuren hebben kunnen doorstaan’, zegt Gertruud van den Bergh. ‘De pandemie, maar ook de enorme stijging van de kosten van brandstof, vorig jaar, brachten natuurlijk de nodige zorgen met zich mee. Dat heeft best wel wat slapeloze nachten opgeleverd. Maar tot grote problemen heeft het gelukkig niet geleid en we konden gewoon doorgaan met waar we goed in waren: brood en banket maken’, aldus de bakkersvrouw. Zij voegt eraan toe dat het zonder de steun van het trouwe personeel en de loyaliteit van de vaste klantenkring niet was gelukt. Daar is het echtpaar hen heel dankbaar voor.

Dat er een einde komt aan een familiebedrijf dat meer dan honderd jaar in Afferden en veertig jaar in Boxmeer gevestigd is geweest, doet wel wat met het echtpaar. ‘Een opvolger is er nu eenmaal niet en dan weet je dat het een keer menens wordt. Maar het is een zwaar vak’, zegt Gerrie van den Bergh. ‘Altijd vroeg uit de veren gaat je niet in de koude kleren zitten. Het is goed om nu, nu we nog gezond zijn, kunnen zeggen: het is mooi geweest. Maar zonder emoties gaat dat natuurlijk niet.’

Met de sluiting van Van den Bergh verdwijnt ook de laatste bakkerij uit Afferden. Die bakkerij is op 20 mei 1919 opgericht door molenaarszoon Gerardus (Grad) van den Bergh. Hij werd in 1952 opgevolgd door zijn zoon Anton van den Bergh, die het stokje in 1978 overdroeg aan de huidige generatie, Gerrie van den Bergh. In 1983 opende hij de winkel in winkelcentrum De kloostertuin te Boxmeer.

In mei 2019 werd het honderdjarig bestaan van het familiebedrijf gevierd met een gratis ontbijt voor de klanten en inwoners van Afferden.

Bron: Geurt Franzen (journalist / schrijver/columnist)image_pdf