Béjèn is genomineerd voor de ‘Onze Buurt Prijs 2018’

Het woord eenzaamheid valt vaak, deze zonnige herfstmiddag bij Béjèn in Afferden. Eerst bij de ‘jonge senioren’ van de fietsgroep, later in de middag ook bij de ‘echte senioren’ die voor koffie en kaarten komen. Niet omdat ze eenzaam zijn. Ze zouden zich eenzaam voelen, als Béjèn er niet was geweest. “Geen enkele oudere hoeft zich eenzaam te voelen in Afferden. Als je je wel alleen voelt, ligt het aan jezelf”, zegt Nel Wijers stellig terwijl ze het potje Jokeren wint.

Soep tegen de eenzaamheid
Het ontmoetingshuis Béjèn voor ouderen in Afferden is genomineerd voor de ‘Onze Buurt Prijs 2018’. De prijs is door de woningcorporaties in Limburg in het leven geroepen om buurtbewoners te stimuleren zelf iets te doen voor de wijk of het dorp. Oranje Fonds en Provincie Limburg steunen ‘Onze Buurt’. Afferden staat in de finale met het project ‘Kom op de soep en beweeg’.

‘De Stillen’
“We krijgen bij Béjèn al heel veel senioren binnen”, vertelt voorzitter Elly van Geel, “maar er blijven eenzamen die we hier nog niet zien. Die noemen we ‘de stillen’ en die proberen we nu te bereiken met bewegen voor ouderen en samen een kop soep eten.” Maar bewegen voor ouderen moet goed begeleid worden en een geriatrisch fysiotherapeut is duur. Met de ‘Onze Buurt Prijs’ zouden de ouderen van Afferden jaren vooruit kunnen.

Béjèn is een jaar of twee geleden opgericht in een gewoon woonhuis. Vrijwilligers zorgen voor koffie, één maaltijd in de week en activiteiten. ’s Middags komen de ouderen spelletjes doen, er wordt gekletst en als iemand iets op z’n lever heeft is er altijd wel een vrijwilliger die de tijd neemt om even apart te gaan zitten voor een fijn gesprek.

Veel gezelliger
Afferden heeft nog maar weinig voorzieningen en de vergrijzing gaat hard. Dat maakt initiatieven als Béjèn waardevol. Als senioren elkaar niet meer bij de supermarkt tegen komen, slaat de eenzaamheid al snel toe. Eén van de kaartende dames zegt dat Béjèn haar er doorheen heeft geholpen, toen haar echtgenoot overleed. Ze zou anders in haar eentje de dagen door brengen. Eén van de mannen van de fietsgroep beaamt dat het leven erg leeg en saai zou zijn zonder deze club voor en door ouderen. Met een groep van zo’n 10 tot 15 dames en heren toeren ze elke week tientallen kilometers door Noord-Limburg. “Natuurlijk kan ik ook alleen gaan fietsen, maar dit is veel gezelliger.”

Voor ‘Onze Buurt 2018’ zijn 6 projecten genomineerd. Welk project de hoofdprijs wint, wordt op 29 november bekend gemaakt tijdens ‘Wij zijn Limburg Festival’ in Heerlen.

Bekijk de onderstaande video:

[arve url=”https://www.youtube.com/watch?v=awZQhjfiQeg” /]

Bron: www.devereniginglimburg.nl

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *