‘Daar waar liefde en hoop samenkomen, is toekomst’. Zo luidt de tekst op de eerste steen die op 19 december 2013 vlakbij de ingang van het huiskamerproject in Afferden is ingemetseld. De naam Béjèn die afgelopen zondag op de voorgevel van de huiskamer werd onthuld, sluit hier perfect op aan. Want alleen daar waar mensen bijeen zijn, kan liefde en hoop samenkomen.

bloa_huiskamer_opening_2014

“Er ging wel wat tijd overheen voordat het bestuur uit de dertig inzendingen een naam had gekozen”, vertelt Paul van Oijen, de pr-man van Bevordering Leefbaarheid Ouderen Afferden (BLOA), het bestuur dat zich ontfermt over beheer en exploitatie van de nieuwe huiskamer voor ouderen. Maar kwaliteit mag wat tijd kosten, en de uitwerking op het houten paneel is prima gedaan.

Wie goed kijkt ziet rechtsonder op het paneel ook nog de naam staan van de inzender: Ferdinand Zegers. “Zijn naamsvermelding is ook de prijs geworden die hoort bij de toentertijd uitgeschreven prijsvraag om een naam voor het huiskamerproject te bedenken”, licht van Oijen toe.

Aan Wilbert Pothoff, directeur van woningcorporatie Destion de eer om onder grote publieke belangstelling en na een muzikale introductie door fanfare Helpt Elkander het naambord te onthullen.

Destion investeert in kleinschalige voorzieningen als huiskamerprojecten gezien de stijgende vergrijzing en het groeiend aantal eenzame ouderen. Daarnaast trekt de overheid zich steeds verder in deze sector terug en sluit zelfs zorgcentra. Mede op basis van goede ervaringen met een vergelijkbaar huiskamerproject in Ven-Zelderheide investeert Destion in deze ontmoetingsplaatsen voor ouderen door het leveren van de stenen en het vragen van een symbolisch huurbedrag.

Beheer en exploitatie moeten door vrijwilligers gebeuren. Daarom is een tijd terug ook een bestuur gevormd dat kan rekenen op de hulp van 35 enthousiaste vrijwilligers en de steun van sponsors en fondsen. Nu de officiële opening een feit is, kunnen senioren hier iedere middag van 14.00 tot 17.00 uur binnenlopen voor een praatje, een stuk gezelligheid en een kop koffie of thee.

“Afhankelijk van wat de ouderen zelf willen, worden er activiteiten opgestart”, laat het bestuur weten. “Wij hebben zelf wel ideeën, maar willen dat bezoekers de eerste maanden zelf met initiatieven komen.” Anderzijds zijn er al initiatieven binnen zoals het houden van een fietstocht en een rommelmarkt in september. “Zo’n rommelmarkt zorgt weer voor eigen inkomsten waarmee wij de exploitatie van de huiskamer rond proberen te breien. Want alle activiteiten zijn in principe gratis en men betaalt alleen voor de koffie of thee. En die is tijdens deze openingsmaand ook nog gratis.”

Bron / foto: Maas- en Niersbode / Frans Thonen

image_pdf