In de afgelopen notulen heeft u kunnen lezen dat de Dorpsraad het plan had, mede op verzoek van enkele dorpsbewoners, om de plaquette aan de muur van kapel Heukelom te vervangen. De gedenksteen is een eerbetoon aan de gesneuvelde militair Gerardus Derks uit Heukelom. Op de steen lezen we dat hij op 12 mei 1940 op 20-jarige leeftijd is gesneuveld te Wateringen en aldaar begraven.

Helaas is de steen erg beschadigd en daardoor een beetje moeilijk leesbaar. Vandaar ons voornemen. De benodigde gelden waren zo goed als geregeld. Echter, na een goed gesprek met Pastoor Janssen uit Bergen zijn we tot een andere conclusie gekomen. De pastoor vertelde me dat deze steen voor hem heilig was en ook waarom. Hij gaf aan dat de steen niet alleen symbool staat voor de eerste dagen van de oorlog maar ook voor de laatste daar bij de bevrijding van Afferden de steen beschadigd werd door ‘bevrijdingskogels’ van de geallieerden. Deze beschadigingen zijn vlak na de oorlog hersteld door een steenhouwer uit Venlo met de beperkte mogelijkheden van die tijd.

In historisch perspectief gaan we mee met meneer pastoor en derhalve besluiten we dan ook de gedenksteen zo te laten. Maar nu in het besef dat deze plaquette het begin en het einde van een donkere periode symboliseert.

Henk Hendriks

image_pdf