Als het een beetje meezit, dan baadt de Offerse Mariakapel komend voorjaar in een zee van kleurige voorjaarsbloemen. De aanzet hiertoe werd afgelopen zaterdagochtend gegeven toen diverse Offerse organisaties op uitnodiging van Afferden Samen Beter en de Dorpsraad voorjaarsbolletjes uitstrooiden over twee veldjes voor de kapel. Deze actie was een initiatief van Afferden Samen Beter die met het project ‘Ons Offere in Bloei’ meedoet aan ‘Kern met Pit’, een jaarlijkse landelijke actie ter verbetering van de saamhorigheid in wijken en dorpen.

In eerste instantie was de bedoeling om samen met inwoners op diverse goed zichtbare locaties in Afferden kleine groenstroken met voorjaarsbloembollen aan te leggen. Het aantal bloembollen bleek voor het toegekende bedrag echter te weinig om deze te verdelen onder alle inwoners. Samen met de in dit project aangeschoven Offerse Dorpsraad is toen besloten on alle bloembollen te planten bij de entree van het centraal in het dorp gelegen Mariakapel.

Afgelopen zaterdagochtend was het zover dat onder goede weersomstandheden de bloembollen bij de Mariakapel uitgestrooid konden worden. De gemeente had daags daarvoor op twee plaatsen langs het toegangspad naar de kapel alvast de bovenste laag van de grasmat verwijderd zodat de bolletjes makkelijk uitgestrooid konden worden. Diverse organisaties hadden gehoor gegeven aan de uitnodiging en hadden een vertegenwoordiger afgevaardigd. Zo waren bijvoorbeeld vertegenwoordigers van de Offerse Knikker, Laetitia, het Smartlappenkoor, het Wielercomité, de Knikkerpliesie, de Schutterij, het kerkbestuur, Offere mien Offere, Huiskamer Béjèn en de Dorpsraad aanwezig. Ook de pas uitgekomen Prins Carnaval van de Peijas, Frans d’n Twedde was van de partij, evenals een vertegenwoorder van de Aldprinsen en de groenonderhoudsploegen van de kerk.

Pastoor Rick Blom hield na verwelkoming door Brigitta den Boer van Afferden Samen Beter en enkele onderhoudende gezangen van het kinderkoor onder leiding van Marjo Laarakkers en begeleiding van Celine Burgers een toepasselijk verhaaltje over de Bijbelse zaaier. Daarna zegende hij de bloembollen en de grond waarin de bolletjes moeten aarden en kon iedereen aan de slag.

Na het uitstrooien werden de bloembollen bedekt met een laagje aarde waarbij een speciale vermelding van de onderhoudsploeg van de kerk op zijn plaats is. Deze groep had die ochtend het reguliere maandelijkse groenonderhoud bij de kerk en was nog helemaal ‘in the mood’ om de bloembolveldjes goed toegedekt klaar te maken voor de winter.

De bloembollenactie werd afgesloten met een kop koffie en een koekje in het tegenover de Mariakapel gelegen eethuis ’t Kapelleke.

Bron: Frans Thonen

image_pdf