Buurkracht levert 1800 euro op

De bereidheid van tien huishoudens uit Afferden om duurzamer met energie om te gaan heeft niet alleen de betreffende huishoudens geld opgeleverd maar ook Dorpsraad Afferden. Gisteravond 20 juli ontving de dorpsraad maar liefst 900 euro, hetzelfde bedrag dat ook onder de deelnemende gezinnen is verdeeld.Buurkracht resultaat 2017Een voordeel van in totaal 1800 euro dat opgebracht kon worden dankzij de gezamenlijke inkoop van 210 zonnepanelen. Los van dit voordeel is de winst van dit Buurkrachtproject nog veel groter als gekeken wordt welke besparing die 210 zonnepanelen opleveren aan elektriciteitsverbruik en Co2 uitstoot. Peter Aben van Zorgeloos Zonnepanelen uit Bergen schat dat de tien gezinnen gezamenlijk op jaarbasis 60.000 KW/U besparen. En dat betekent weer 60 ton minder aan Co2 uitstoot. Die cijfers hadden nog veel hoger kunnen uitvallen als meer huishoudens zich bij het Buurkrachtproject van Dorpsraad Afferden hadden aangesloten.

Bij de aanvang van het Buurkrachtproject in Afferden is afgesproken dat de helft van het gezamenlijke inkoopvoordeel volgens een bepaalde rekenmethode terug zou vloeien naar de gebruikers en de andere helft naar Dorpsraad Afferden. Peter Aben van Zorgeloos Zonnepanelen en Frank Hiep van BergenZon Montage & Elektro overhandigden gisteravond na afronding van het project bij de familie Van Est aan het Rimpelt, op symbolische wijze een cheque met 900 euro voor de dorpsraad aan E-kids Thym, Chanou en Eveline. Dit drietal heeft samen met enkele andere E-kids uit Afferden er voor gezorgd dat duurzaamheid bij volwassenen op de kaart werd gezet.

Momenteel worden vanuit de Dorpsraad en Buurkracht nieuwe ideeën uitgewerkt die zouden moeten leiden tot een grootschaliger gebruik van duurzaam opgewekte energie in Afferden. Alhoewel de plannen nog in een pril stadium verkeren, denkt René Aengenend aan de mogelijkheid van het plaatsen van zonnepanelen op het dak van enkele ondernemers of basisschool ’t Diekske. Meerdere huishoudens zouden dan van die duurzame energieopwekking kunnen profiteren.

Foto (en tekst) Frans Thonen: (vrnl) Frank Hiep en Peter Aben overhandigen een symbolische cheque van 900 euro voor de Dorpsraad aan E-kids Thym Muijsers, Chanou Aengenend en Eveline Roersch.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *