De nieuwe Stop Diefstal-campagne voor de agrarische sector in de gemeente Bergen is van start gegaan. LLTB-voorzitter Thijs Rompelberg en burgemeester Manon Pelzer van de gemeente Bergen gaven deze week samen het startsein. De aftrap vond plaats bij vaste plantenkweker en LLTB-lid Pieter Lucassen in Nieuw Bergen.

De diefstal van GPS-apparatuur in de agrarische sector is al lange tijd een groot probleem. De apparatuur is duur en wordt veel gebruikt door agrarische ondernemers. Het is ook een heel gewilde buit voor criminelen. De apparatuur verdwijnt vliegensvlug de grens over en de ondernemers blijven met een grote kostenpost achter. Denk daarbij aan braakschade, stilstaande apparatuur en de kosten van de apparatuur zelf.

Registreer, markeer, demonteer en signaleer
Met de campagne Stop Diefstal brengen de Limburgse Land- en Tuinbouwbond (LLTB), brancheorganisatie Cumela, Platform Veilig Ondernemen (PVO) Limburg en Oost-Nederland en de landelijke politie vier stappen onder de aandacht om GPS-diefstallen zoveel mogelijk te voorkomen: registreer, markeer, demonteer en signaleer.

De partners roepen agrarische ondernemers op om hun GPS-apparatuur te registreren, markeren en demonteren. Geregistreerde en gemarkeerde apparatuur is immers lastiger te transporteren en verhandelen, en daardoor onaantrekkelijk voor criminelen. Daarnaast vragen de partners de ondernemers om verdachte situaties te signaleren en te melden bij de politie.
“Als LLTB pleiten we daarnaast voor een vijfde stap”, aldus LLTB-voorzitter Thijs Rompelberg, tevens portefeuillehouder Veiligheid en lid van PVO Limburg. “Vergeet geen aangifte te doen. Want zonder aangifte kan de politie niets.”

Aantal GPS-diefstallen neemt toe
De succesvolle anti-diefstalcampagne loopt al enkele jaren op landelijk niveau. Nu focust de campagne zich ook op regio’s en gemeenten in Nederland, waaronder dus de gemeente Bergen. Het aantal GPS-diefstallen neemt namelijk niet alleen landelijk, maar ook in Limburg, momenteel weer toe. Dat concludeert de LLTB uit signalen van leden.

“Deze signalen nemen in aantallen toe”, vertelt Rompelberg. “Registreren en markeren is een adequaat middel om gestolen spullen terug te vinden, zoals recent ook is gebeurd in Oost-Europa, waar een partij GPS-apparatuur teruggevonden is, afkomstig uit Nederland. Zorg dus dat de politie de serienummers heeft van de apparatuur.”

“Diefstal van GPS-apparatuur, zeker in het oogstseizoen, zorgt voor veel onkosten voor de agrarische ondernemer en kan leiden tot een vertraging of zelfs stilstand van de productie. Het toenemende aantal diefstallen is dan ook zorgelijk. We nemen dergelijke signalen van de LLTB en de politie zeer serieus en ondersteunen een campagne als Stop Diefstal daarom van harte”, zegt burgemeester Pelzer.

Succes van campagne Stop Diefstal
Cumela startte in 2021, samen met de LLTB en PVO Limburg, de eerste Stop Diefstal-campagne om het oplopende aantal diefstallen van GPS-apparatuur een halt toe te roepen. Vorig jaar meldden ruim 500 bedrijven zich bij Cumela voor een markeerset. Er werden 11.000 labels en 5.000 waarschuwingsstickers uitgeleverd. Het aantal inbraken in de sector onder gemarkeerde en geregistreerde apparatuur verminderde met 45 procent ten opzichte van de periode daarvoor.

Markeerset voor agrarische ondernemers
Agrarische ondernemers kunnen een Stop Diefstal-pakket aanvragen via de website van PVO Oost-Nederland: www.pvo-oostnederland.nl/stopdiefstal/limburg/. Het pakket bestaat uit 20 gepersonaliseerde permanente labels, 10 raamstickers, lijm, een ontvettingsdoekje, schuurpapier, vinyl handschoentjes, een montagehandleiding en een stappenplan. Leden van de LLTB kunnen het pakket gratis aanvragen. Niet-leden betalen 35 euro voor het pakket.

image_pdf