Vanaf het einde van de negentiende eeuw worden door boeren en tuinders boerenleenbanken opgericht om zo samen te zorgen voor krediet voor de leden. Het idee van samen slaat ook in Afferden aan er wordt in 1912 een plaatselijke boerenleenbank opgericht. De boeren en tuinders worden eigenaar, lid en bestuurder van de bank en zijn daarmee samen verantwoordelijk. De winsten worden niet uitgekeerd aan de leden, maar jaarlijks toegevoegd aan de reserves.

Aan het hoofd van een plaatselijke boerenleenbank staat de directeur, gedurende 30 jaar is dit in Afferden Hubertus Frederix (overleden in 1954). De dagelijkse bankzaken worden geregeld door de ‘kassier’ die zijn kantoor aan huis heeft (aan de Dorpsstraat). Lange tijd is dit Wilhelmus Rijniers (overleden 1979) en daarna Harrie Bendermacher.
Als de taken van de bank en het aantal leden toenemen, ontstaat behoefte aan een aan de eisen van de tijd aangepast gebouw. Op 28 maart 1968 wordt aan het plein aan de Dorpsstraat de Boerenleenbank van Afferden officieel geopend.
In 1972 fuseren de Raiffeisen-Bank en de Centrale Boerenleenbank tot Rabobank Nederland. Na de komst van de geldautomaat in de jaren tachtig, de betaalautomaat in de jaren negentig en het internetbankieren vanaf 2000 verminderd geleidelijk het aantal bankbezoeken.
Nadat de Rabobanken in de gemeente Bergen in 1993 zijn samengegaan, wordt de bank van Afferden begin deze eeuw gesloten.
De mensen regelen hun bankzaken nu weer ‘aan huis’.
Recente reacties