Uit oude krantenartikelen valt op te maken dat Afferden lange tijd geen eigen dorpsdokter heeft. Je leest bv. dat in 1888 voor een noodgeval een dokter uit Goch moet komen en in 1919 wordt dr. Stiemens uit Gennep tot dokter voor de “armenpractijk” in o.a. Afferden benoemd. In 1935 vestigt dr. Snieders uit Dommelen zich in Afferden waarbij wordt vermeld dat dat “voor onze plaats een zeer grote behoefte is”. Er is ook sprake van het consultatiebureau en hij houdt ook spreekuur in Siebengewald.

Per 1 oktober 1942 vestigt zich dr. A. de Meyer in Afferden. Begin 1945 volgt hij de inwoners van Afferden en Siebengewald bij de evacuatie.

In 1946 komt dokter Versélewel naar Afferden en gaat wonen in een houten Zweedse noodwoning met twee kamers en een keukentje aan de Veerweg. Als in 1947 aan de overkant van de straat een nieuw huis is gebouwd, verhuist de dokter en wordt de noodwoning ingericht als praktijkkamer en apotheek, tot dan toe ondergebracht in het Veerhuis. Drie jaar later wordt een praktijkgedeelte aan de nieuwe woning aangebouwd en wordt de noodwoning definitief verlaten.

Dokter Gerrits (geboren in Heesch) wordt in 1965 huisarts in Afferden. Bij zijn afscheid in 1999 schenken de dokter en zijn vrouw een torenverlichting voor de kerk waarop hij vanuit zijn werkkamer vele jaren zo’n mooi uitzicht heeft gehad.

Dokter Jung, die al sinds 1997 als parttime arts in de praktijk van dokter Gerrits werkt, neemt deze op 1 oktober 1999 over.

Op 27 januari 2023 komt na meer dan 75 jaar een einde aan de dokterspraktijk aan de Veerweg en verhuist deze naar een nieuw modern gezondheidscentrum aan de Kapelstraat.