De gemeente Bergen kent weer een nieuwe gemeentekoning

Foto: Schutterij St. Petrus uit Bergen heeft dit jaar zowel de koningstitel als de jeugdkoningstitel veroverd. De 33-jarige Nico Peters is de nieuwe gemeentekoning en de 9-jarige Max de Kok de nieuwe jeugdgemeentekoning van de Gemeente Bergen.

Vanwege het coronavirus mocht huidig gemeentekoning Jesse Custers zich al sinds 2019 koning van de Gemeente Bergen noemen. Tot vandaag dan want op Hemelvaartsdag heeft hij het gemeentezilver in moeten leveren. Pastoor Blom kwijtte zich van deze taak en spelde bij Jesse tevens het herinneringszilver op als aandenken aan zijn titel. Pastoor Rick Blom zegde in verband met de afwezigheid van burgemeester Manon Pelzer ook toe om aan het eind van de middag het gemeentezilver aan de nieuwe gemeentekoning uit te reiken.

Het gemeentekoningsschieten in Afferden is uiteindelijk een Bergense aangelegenheid geworden. Schutterij St. Petrus veroverde niet alleen de titel van gemeentekoning maar ging ook met de titel jeugdgemeentekoning naar huis. De 33-jarige Nico Peters gaf met het 106de schot de vogel de genadeslag, even later liet de 9-jarige Max de Kok uit Nieuw Bergen de vogel voor de jeugd naar beneden tuimelen.

De jaarlijkse strijd om de gemeentekoning verliep in gemoedelijke sfeer. Na 2 jaar geen activiteiten door het coronavirus waren alle leden van de schutterijen en gildes uit de Gemeente Bergen weer verheugd om het geweer te mogen schouderen in de strijd om de nieuwe koning van de Gemeente Bergen. Deze sportieve wedstrijd ontspon zich deze middag in de Offerse bossen op het terrein van schutterij Prins Hendrik, die ook voor de organisatie van dit evenement tekende. Na het afkampen mochten uiteindelijk Piet Zegers van het Sint Antoniusgilde uit Well, Nico Peters van schutterij St. Petrus, Bas Artz van schutterij Prins Hendrik, Martien Martens van het Aijens gilde en Roy Welles van schutterij Ons Genoegen uit Siebengewald onderling uit gaan maken wie als eerste de gemeentevogel een kopje kleiner zou maken.

Schutterij St. Petrus was deze dag flink op dreef want verwijzend naar een spreuk van een beroemd Romeins veldheer sleepten Nico Peters en Max de Kok onder het motto ‘Bergen kwam, zag en overwon’ beide gemeentetitels in de wacht. De bijbehorende bescheiden werden vervolgens vanwege afwezigheid van burgemeester Pelzer door pastoor Rick Blom uitgereikt.

Volgend jaar gaan de gildes en de schutterijen uit de Gemeente Bergen op Hemelvaart opnieuw uitmaken wie zich dan de nieuwe gemeentekoning en jeugdgemeentekoning mag noemen. De organisatie berust dan bij het gilde uit Aijen.

Meer foto’s in het fotoalbum.

Bron: Frans Thonen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.