De zorg in jouw dorp: de tegenprestatie (participatiewet)

samenVoor iedereen die kan werken, maar een steuntje in de rug nodig heeft op de arbeidsmarkt, is er sinds 1 januari 2015 de Participatiewet. Alle mensen met een bijstandsuitkering vallen onder deze wet. Ontvangt u een bijstandsuitkering? De gemeente mag u dan vragen een tegenprestatie te doen. De tegenprestatie bestaat uit onbetaald werk dat nuttig is voor de samenleving.

Persoonlijke ontwikkeling 
Het doel van de tegenprestatie is dat mensen kunnen blijven meedoen in de maatschappij. Het verrichten van activiteiten ‘naar eigen vermogen’ staat centraal, waarbij ook het creëren en onderhouden van een sociaal netwerk een belangrijke rol speelt. U ontmoet andere mensen, die een belangrijk deel van uw leven kunnen worden. Ook uw persoonlijke ontwikkeling gaat enorm vooruit. Een goed gestructureerde basis, die bestaat uit arbeidsritme en regelmaat, helpt u om nieuwe vaardigheden te ontwikkelen. Deze kunt u zowel in uw beroepsleven als in het dagelijkse leven toepassen.

Meedoen
Meedoen kan heel simpel zijn. Misschien is er een vereniging bij u in het dorp, die nog ondersteuning in de vorm van een vrijwilliger nodig heeft. Of uw buurvrouw die op zoek is naar hulp bij het onderhouden van haar tuin. Wellicht is er ook een school bij u in de buurt die behoefte heeft aan een leesouder. Activiteiten zijn vaak in uw directe omgeving te vinden, dichtbij huis en binnen uw wijk of dorp. Maar ook als mantelzorger of met een gesubsidieerde baan kunt u actief deel uitmaken van de samenleving.  Samen op zoek   Uw eigen interesses, kwaliteiten en mogelijkheden staan voorop. Door middel van een gesprek bekijkt een medewerker van de gemeente samen met u, welke activiteiten u zou kunnen doen. Zo vaak mogelijk wordt ook aansluiting gezocht bij wat u al doet, wat u kunt en wat u wilt. Wij als gemeente ondersteunen u bij het zoeken naar een passende oplossing, maar niets doen is geen optie.

Meer informatie Wilt u meer weten over de nieuwe participatiewet en de tegenprestatie? Meer informatie vindt u op www.bergen.nl/veranderingenindezorg.

Facebooktwittergoogle_plusmailFacebooktwittergoogle_plusmail

Gerelateerde berichtenGeef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

:-( 
:wave: 
:hello: 
:perfect: 
:wink: 
:-) 
:clown: 
:bouncey: 
:tongue: 
:rose: 
:blush: 
:biggrin: 
:cool: 
:cry: 
:kiss: 
:laugh: 
:notgood: 
:look: