Foto: Het stichtingsbestuur van Iedershuus met vlnr Cor Trum, Bas Artz, Anneke Heijligers, Lukas Wolters, Jan Buddiger en Saskia Kamps verwijdert het naambord van de voorgevel als teken dat voor Iedershuus na bijna 40 jaar definitief het doek valt.

Na bijna 40 jaar valt definitief het doek voor gemeenschapshuis Iedershuus in Afferden. Zoals bekend komt op deze locatie het langverwachte nieuwe gezondheidscentrum. Inmiddels heeft de Gemeente Bergen een sloopvergunning voor het gemeenschapshuis afgegeven. De afgelopen weken is al veel uit het gebouw gehaald zodat de sloper op 10 mei aan de slag kan. Afgelopen zaterdag haalde het stichtingsbestuur van Iedershuus het naambord van de voorgevel als teken dat Iedershuus voorgoed voorbij is.

In die bijna 40 jaar is Iedershuus een ideale voorziening geweest voor vele sociaal culturele activiteiten van de Offerse gemeenschap. In 1982 is dit gebouw aan de Kapelstraat geopend als opvolger van het Jeugdhuis aan de Dorpsstraat. Ruim 20 jaar vormt dat jeugdhuis een belangrijke plek voor het Offerse verenigingsleven totdat het rond 1980 niet meer aan de eisen voldoet en renovatie niet haalbaar blijkt. Een nieuw gebouw in de vorm van het nieuwe Iedershuus is de oplossing. Een oplossing die niet zonder de nodige moeite tot stand is gekomen, zo valt te lezen in de media ten tijde van de opening in mei 1982. Een constatering die ook van toepassing is op het moment dat er plannen zijn om Iedershuus te slopen voor de bouw van een nieuw gezondheidscentrum en de verenigingsactiviteiten te verplaatsen naar De Alverman waarvoor de sportaccommodatie extra uitgebreid moet worden. Een periode waar het stichtingsbestuur van Iedershuus met gemengde gevoelens op terugkijkt.

Voorzitter Jan Buddiger die ook wel eens de ‘baas van Iedershuus’ wordt genoemd en net als Anneke Heijligers vanaf het begin lid is van het stichtingsbestuur, zegt toch met plezier terug te kijken op de afgelopen 40 jaar. Ook als de relatie met de gemeenschap soms met wat horten en stoten gepaard ging. “Alhoewel Iedershuus geen commerciële activiteiten mocht ontwikkelen, hebben we de zaak 40 jaar draaiende kunnen houden”, zegt hij niet zonder trots. Nu wordt Iedershuus na bijna 40 jaar afgebroken, want het gebouw is technisch op. Ook verbouwen is door de indeling en constructie niet echt mogelijk. Jan Buddiger: “Enkele jaren geleden hebben we een deskundige laten uitrekenen wat het opknappen van Iedershuus zou moeten kosten. Het antwoord luidde toen 4 à 5 ton en dan heb je de deuren nog niet eens geschilderd.” De verplaatsing van de verenigingsactiviteiten naar De Alverman, waar onlangs de uitbreiding van de accommodatie is gestart, is volgens het bestuur een goede ontwikkeling. “Iedershuus kan nu gesloopt worden maar op die plek komt wel iets terug dat goed is voor het welzijn van de Offerse gemeenschap. Dat is een nieuw gezondheidscentrum waar iedereen van jong tot oud plezier aan kan beleven.”

Bron: Frans Thonen

image_pdf