Drie bedrijven uit Afferden dienen planschadeclaim in bij gemeente

aardappelLeverancier van krielaardappeltjes Peka Kroef uit Odiliapeel heeft een bijzondere clausule opgenomen in de contracten die het bedrijf afsluit met telers met een aardappelperceel in de omgeving van een golfterrein. Wanneer een perceel op minder dan 250 meter van een golfbaan ligt, kan het bedrijf een partij aardappelen weigeren wanneer deze productvreemde bestanddelen bevat. De regeling is bedoeld tegen vervuiling via verdwaalde golfballen. De machines die worden gebruikt voor het rooien, schoonmaken en snijden van de aardappelen maken namelijk geen onderscheid tussen een aardappel en een golfbal.

“We zijn aansprakelijk voor de veiligheid van onze producten”, stelt Ron van Vonderen, productiedirecteur bij Peka Kroef. Daarom maakt het bedrijf gebruik van een lijst met eisen richting telers. Naast productvreemde bestanddelen zoals golfballen worden ook afspraken gemaakt met betrekking tot ziekten in het gewas.

Boeren zien mede vanwege de afzet van hun producten het toenemend aantal golfbanen met gemengde gevoelens aan. Drie bedrijven uit Afferden dienden onlangs een planschadeclaim in bij de gemeente vanwege de aanleg van een golfbaan nabij hun bedrijf. De golfbaan, zo betogen zij, maakt niet alleen uitbreiden onmogelijk, ze worden ook nog belemmerd in hun bedrijfsvoering. Als voorbeeld noemden ze daarbij de contracten van Peka Kroef.

Van Vonderen geeft de boeren gelijk. Hij acht het voor hen ook mogelijk om met de golfbaan contracten af te sluiten zoals de aardappelfabriek met telers doet. De schade die boeren bij de afzet van hun product ondervinden zouden ze kunnen verhalen bij de exploitant van de golfbaan, die zich ook weer tegen dit risico kan verzekeren.

Bron: Brabants Dagblad 21-09-2005

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

:-( 
:wave: 
:hello: 
:perfect: 
:wink: 
:-) 
:clown: 
:bouncey: 
:tongue: 
:rose: 
:blush: 
:biggrin: 
:cool: 
:cry: 
:kiss: 
:laugh: 
:notgood: 
:look: