Elektriciteit in de gemeente Bergen

Siebengewald had in 1926 het voorrecht als eerste dorp van de gemeente Bergen aansluitingen te krijgen op een elektriciteitsnet. Deze plaats is toen aangesloten op het net van Elektrizitätswerke te Wesel in Duitsland. Vervolgens hebben in 1929 de andere dorpen ook zo’n voorziening gekregen van de Limburgse Electriciteits Maatschappij ofwel PLEM. De aansluitingen bleven vrijwel uitsluitend beperkt tot de dorpskernen. Daarbuiten was men voor de verlichting nog steeds aangewezen op de petroleumlamp terwijl men voor radio-ontvangst veelal gebruik maakte van accu’s.

De elektrificatie van 1929 kwam in Bergen ongeveer gelijktijdig tot stand met die in een aantal andere Noord-Limburgse gemeenten.
Voor de meeste panden gelegen buiten de dorpskernen is de mogelijkheid tot aansluiting pas gekomen na 1945.

Aanvankelijk was het stroomnet bovengronds aangelegd. In latere jaren ging dit geleidelijk ondergronds. Op de foto uit 1987 zien we de bovengrondse stroomleidingen langs de weg naar Siebengewald.

Bron: Jozef Donker, De gemeente Bergen vóór 1945

  1 reactie op “Elektriciteit in de gemeente Bergen

  1. Pff, die foto is net op tijd genomen! Chapeau, want hoe vaak als iets wordt afgebroken denk je naderhand, dus te laat: had ik er maar een foto van.

    De bedrading langs de weg is namelijk al weg. Alleen die naar de huizen die van de weg af liggen, hangt er nog. Kan me wel herinneren dat ze die koperdraden in die hoek naar Siebengewald overal weghaalden. Later de palen ook. Waarschijnlijk functioneerde het ondergronds net al een hele tijd, want ik kan me wel herinneren dat het bovengronds net er nog hing, maar niet dat het ondergronds is aangelegd.

    De situatie dat er nieuwe lantaarnpalen op het ondergronds net naast de oude (kwik)lampen op het bovengronds net door elkaar heen brandden, kwam destijds op veel plekken voor.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *