Fietsen op ’t Diekske nog niet allemaal winterklaar

Met de donkere regenachtige dagen voor de deur is goed werkende fietsverlichting een must om veilig aan het verkeer deel te kunnen nemen. Tijdens de fietscontrole van Veilig Verkeer Nederland afdeling Bergen Gennep Mook op basisschool ’t Diekske in Afferden bleken nog lang niet alle fietsen zogezegd winterklaar te zijn. Van de 100 fietsen die zijn gecontroleerd, kregen 35 geen OK-sticker. Verlichting, reflectie in de wielen en een slecht of niet werkende bel waren de meest voorkomende gebreken.

De verlichting bleek bij 11 fietsen niet te branden, de reflectors in de wielen waren 7 keer onder de maat of niet aanwezig en bij 13 fietsen werkte de bel niet. Met name een goede verlichting is belangrijk om als fietser bij regenweer en als het donker is veilig over straat te kunnen. “Ook goede reflectoren in de wielen en reflectoren aan voor en achterzijde van de fiets helpen mee een fiets tijdens donker weer op te laten vallen”, zegt Luuk Otten van VVN afdeling Bergen Gennep Mook. “Kleding en een tas voorzien van reflectiemateriaal helpen ook duidelijk mee om beter zichtbaar te zijn op de weg.”

‘Jong geleerd is oud gedaan’, is een bekend gezegde dat zeker bij deze fietscontrole van toepassing is. Want werden tijdens deze controle de fietsen van de groepen 3 t/m 8 bij ’t Diekske gecontroleerd, op het moment dat de middelbare schooltijd zich aandient en leerlingen dagelijks veel grotere afstanden gaan afleggen, is een goede fiets en goed werkende verlichting belangrijk om ongelukken te voorkomen.

“Als de kinderen op de basisschool al gewend zijn om alleen met goede fietsen de weg op te gaan, dan zullen zij dat later ook eerder doen”, is de overtuiging van de coördinator van VVN afdeling Bergen Gennep Mook die jaarlijks met een team vrijwilligers op het Elzendaalcollege fietscontroles uitvoert.

Om de belangrijkheid van goede verlichting nog eens te benadrukken werd na de fietscontrole bij de entree van ’t Diekske met reflecterende verf een oplichtende koplamp met de tekst ‘Zet je licht aan!’ op de straatstenen gespoten.

Bron: Frans Thonen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.