Fred Peters krijgt met Biowalk greep op zijn gezondheid

De 63-jarige Fred Peters uit Afferden noemt zichzelf een Bourgondiër. Lekker eten, een pilsje, een sigaretje en als tussendoortje vaak een krokant kroketje. Niets aan de hand zou je zo zeggen.biowalk-fred-peters-2015Totdat ie begin dit jaar een forse waarschuwing krijgt. “Ik voelde me ’s morgens al niet helemaal lekker”, herinnert Fred zich nog. “Ik was in een warme benauwde kamer en opeens was ik even van de wereld.” Gelukkig was het maar voor even maar naderhand bij de dokter bleken zijn bloeddruk en bloedsuikergehalte gevaarlijk hoog te zijn. Medicijnen moeten ervoor zorgen dat de bloeddruk weer normaal wordt. Voor de suiker wordt besloten om niet meteen aan de medicijnen te gaan maar eerst het Biowalkprogramma te volgen dat als pilotproject van de huisartsenpraktijken Afferden en Bergen in mei zou starten.

Biowalking is bedoeld voor mensen met een chronische ziekte of beperking die onder begeleiding van IVN natuurgidsen en een medische deskundige in de natuur gaan wandelen. Het unieke is volgens IVN dat Biowalking de positieve effecten van bewegen in de natuur combineert met natuurbeleving en lotgenotencontact. En dat moet leiden tot een positief effect op de gezondheid van de deelnemers.

Voor het pilotproject van de beide huisartspraktijken in de gemeente Bergen is gekozen voor de groep diabetici. “Het voordeel van deze groep is dat we heel precies kunnen meten wat het effect van bewegen is op de hoogte van de bloedsuikerspiegel”, legt dokter Jung van huisartsenpraktijk Afferden uit. “Vooraf iedere wandeling wordt met een simpele vingerprik de bloedsuiker gemeten. En na de wandeling nog eens. De deelnemers zien dan dat bewegen een gunstig effect op de hoogte van de bloedsuiker heeft.”

Maar wandelen in de natuur doet meer, merken de Biowalk-deelnemers gaandeweg de rit. Het feit dat men met gelijkgestemden wandelt, maakt het praten over diabetespatiënt zijn, gemakkelijker en leert tot beter relativeren van ieders eigen situatie. En biedt de mogelijkheid om de regie in eigen hand te nemen. Zoals Fred Peters heeft gedaan. Hij is gestopt met roken en drinken en bewuster gaan eten. En is toen hij de goede resultaten van Biowalking zag, elke ochtend een uurtje gaan lopen.

“Het lopen dat ik bijhoud met een pedo app (een stappenteller met caloriemeter) op mijn smartphone is een verslaving geworden”, zegt Fred. “Ik ben zes kilo afgevallen, de bloedsuikerspiegel is nu weer normaal, en ik voel me fit.” Voor dokter Jung benadrukt het succes van Fred het positieve effect dat bewegen op iemands gezondheid heeft.

Bron: Frans Thonen


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

https://afferden-limburg.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/frown.gif  https://afferden-limburg.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wave.gif  https://afferden-limburg.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/hello.gif  https://afferden-limburg.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/perfect.gif  https://afferden-limburg.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wink.gif  https://afferden-limburg.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/smile.gif  https://afferden-limburg.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/clown.gif  https://afferden-limburg.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/bouncey.gif  https://afferden-limburg.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/tongue.gif  https://afferden-limburg.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/rose.gif  https://afferden-limburg.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/blush.gif  https://afferden-limburg.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/biggrin.gif  https://afferden-limburg.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/cool.gif  https://afferden-limburg.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/cry.gif  https://afferden-limburg.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/kiss.gif  https://afferden-limburg.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/laugh.gif  https://afferden-limburg.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/notgood.gif  https://afferden-limburg.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/look.gif