groepswandeling-dws-uitkijktoren“Geniet u ook zo van de hei rond onze Uitkijktoren?”

Dat de hei hier zo prachtig bloeit is mede te danken aan een aantal mensen die reeds 6 jaar bezig zijn met het opschonen. Dit houdt in dat zij gedurende de periode september tot half maart wekelijks een dagdeel (meestal donderdagmorgen) bezig zijn met het verwijderen van berken- en dennenopschot.

De functie van het terrein rond de toren is een hele belangrijke. Het is onderdeel van de vlinderstrook die dwars door het Bergerbos loopt; zo’n zone van lage vegetatie is belangrijk als leefgebied voor het zogenaamde ‘kleine spul’, zoals vlinders en allerlei andere insecten. Deze trekken op hun beurt weer andere soorten aan zoals hagedissen, heikikkers, muizen, gladde slangen, enzovoort. En die trekken op hun beurt ook weer andere soorten aan net zolang totdat de kringloop compleet is.

Boven de hei is het ook een drukte van belang; we worden ’s morgens vaak al verwelkomd door het gezang van de boomleeuwerik en de boompieper. Dit is nog maar een hele kleine greep van wat hier allemaal leeft, woont, slaapt, jaagt, werkt en vrijt. Enfin, in het kort samengevat zijn de natuurwaardes van zo’n struiklaag in een hoogopgaand bos van onschatbare waarde. Maar daarom moeten we wel zorgen dat het ook kort blijft.

Vandaar deze oproep: heeft u tijd en interesse om te helpen dan kunt u altijd bellen of mailen:

Henk Hendriks
06 – 382 901 65 / hhendriks51@home.nl

image_pdf