Voor een aaneengesloten en open stuk bouwland, dat verdeeld is in verschillende kavels en door verschillende boeren wordt gebruikt, werden in Nederland vroeger verschillende benamingen gebruikt: “essen” (Drenthe), “enken” (Overijssel), “engen” (Gelderland). Deze laatste benaming zien we terug op oude kaarten van Afferden: “Gen Eng”, het Gening.

Het lijkt erop dat het Gening het gedeelte van Afferden is waar de eerste bewoning heeft plaatsgevonden die teruggaat tot het begin van onze jaartelling. Uit bodemonderzoek in 2008 uitgevoerd door de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed blijkt namelijk dat zich ten zuiden van de huidige bebouwing van het Gening een concentratie van resten bevinden die duiden op een aangesloten zone van bewoning en landgebruik in de Romeinse Tijd, een Romeinse villa. Het onderzoek wijst erop dat deze bewoning zich langs een weg concentreerde die grotendeels de route van de huidige N271 volgde. Op grond van het booronderzoek lijkt de nederzetting een minimale omvang van 0,5 ha te hebben.
Tijdens de Middeleeuwen is hier een groot akkercomplex met plaggendek ontstaan met smalle, regelmatige percelen.
Op het fragment van een luchtfoto uit 1949 zien we helemaal links de huidige Eckeltse Dijk met daarnaast de Eckeltse Beek en precies in het midden van beneden naar boven de weg van het Gening naar de Spitsbrug. Rechtsboven aan beide zijden van de Rijksweg het gebied waar de opgravingen hebben plaatsgevonden.
Recente reacties