Limburg glasvezel organiseert op maandag 1 april 2019 in Iedershuus een info-avond over glasvezel in de gemeente Bergen. De presentatie start om 19.30 uur. De andere avonden zijn op 2 april in MFC ‘t Luukske in Wellerlooi, 11 april in MFC de Buun in Well, 17 april in MFC de Klaproos in Siebengewald en 18 april in Den Asseldonk in Bergen telkens om 19.30 uur.

Op de informatieavond legt een projectleider van Limburg glasvezel uit waarom de noodzaak voor glasvezel zo hoog is, wat de kosten zijn en hoe overstappen in zijn werk gaat. Een goede internetverbinding is voor de leefbaarheid van deze dorpen namelijk van levensbelang. Lees hierover meer in het groene glasvezelmagazine dat huis-aan-huis is rondgebracht of op limburgglasvezel.nl.

Tijd voor een nieuw netwerk
De huidige koperen kabelnetwerken werden zo’n veertig jaar geleden aangelegd toen internet en interactieve tv nog niet bestonden. Inmiddels versturen en ontvangen we enorme hoeveelheden data en het zal niet lang meer duren voordat het bestaande netwerk de grenzen van z’n capaciteit bereikt. Op dit moment schrappen kabelmaatschappijen al in het zenderaanbod om voldoende capaciteit, oftewel bandbreedte, over te houden voor interactieve tv. Bovendien loopt de snelheid van de verbinding merkbaar terug als meerdere mensen in huis of in de straat tegelijkertijd tv-kijken of internetten. De huidige situatie laat zich vergelijken met een tweebaansweg die vastloopt door het steeds maar groeiende verkeer. Glasvezel daarentegen heeft een haast onbeperkte capaciteit en biedt honderden rijbanen waarop alles en iedereen onbelemmerd kan doorstromen.

De gemeente Bergen is commercieel niet interessant voor de grote kabelmaatschappijen. Daarom is het initiatief Limburg glasvezel opgestart. Als voldoende mensen uit de gemeente Bergen zich inschrijven voor glasvezel wordt een gebiedsdekkend glasvezelnetwerk in de hele gemeente gerealiseerd.

De ambassadeurs van de gemeente Bergen stellen het zeer op prijs als u bij één van deze informatieavond aanwezig bent. Een goede internetverbinding is voor de leefbaarheid van de dorpen namelijk van levensbelang.

Het doel is een glasvezelnetwerk te realiseren in alle kernen, buitengebieden en bedrijventerreinen. Via een glasvezelnetwerk kun je onbeperkt supersnel internetten, haarscherp tv kijken en telefoneren.

 

 

Achtergrond informatie

Er zijn tal van redenen waarom glasvezel een prominente rol in ons leven (gaat) spelen. We beschrijven er een paar:

  • Thuiswerken: glasvezel zorgt ervoor dat thuiswerken naar de toekomst toe mogelijk blijft en zorgt ervoor dat het in buitengebieden mogelijk wordt.
  • Bedrijven: de gemeente heeft kleine en grote industrieterreinen. In het buitengebied liggen tal van bedrijven, al dan niet met een agrarisch of toeristisch karakter. Al deze bedrijven leiden dagelijks economische schade omdat internet niet goed werkt of niet snel genoeg is. Grote bedrijven hebben vaak zelf al een verbinding met glasvezel gerealiseerd. Voor kleinere bedrijven is dat onbetaalbaar. Om meer bedrijvigheid in onze gemeenten te krijgen en om een gunstige vestigingsplaats te zijn voor bedrijven is een glasvezelnetwerk noodzakelijk.
  • Veiligheid en zorg: senioren willen langer thuis blijven wonen, mits dat veilig kan. Supersnel internet zorgt ervoor dat mantelzorgers, zorgprofessionals en senioren met elkaar kunnen communiceren met behulp van digitale technieken zoals bijvoorbeeld video-communicatie. Beeldzorg noemt Pantein dit.
  • Leegstand in het buitengebied: ouderen verlaten de huizen in het buitengebied en trekken naar de kernen. Daar voelen ze zich veiliger. Glasvezel helpt die ouderen om in hun eigen huis te blijven wonen. Monitoring met behulp van zorgalarm in combinatie met bewakingscamera’s en beeldzorg maakt dit mogelijk. Zo hoeven zij op hun oude dag niet te verhuizen.
  • Onderwijs: een student van de middelbare school zonder pc is ondenkbaar geworden. Zonder internet kunnen deze leerlingen nauwelijks nog hun huiswerk maken. Maar ook de kinderen van het basisonderwijs hebben internet nodig voor hun ontwikkeling. Door de slechte kwaliteit van het netwerk kunnen kinderen in het buitengebied en in delen van de kernen hun school niet volgen.
image_pdf