Ingezonden: “Statushouders in Afferden ???”

Beste dorpsgenoten:
“Statushouders in Afferden???”

Zonder openbare bekendmaking wil de gemeente Bergen een vergunning afgeven, voor het vestigen van c.a. 20 á 25 statushouders op één locatie in ons dorp. Dit is in de Dorpsstraat 64 (“De Sleutels”). We hebben niets tegen deze mensen, maar het is in strijd met het eigen beleid van de gemeente Bergen, kleinschalige opvang verspreid over de kernen. Verspreiden is niet alleen goed voor de inburgering, maar het verkleint ook het risico op samenscholingen en geeft de burgers een veiliger gevoel.

Graag willen we reacties van onze medeburgers verzamelen om bezwaar aan te tekenen, dat zo velen op één locatie niet gewenst zijn. Er is géén buurtoverleg geweest en de Dorpsraad Afferden is ook niet op de hoogte gebracht.

Er was sprake van vakantie appartementen wat weer goed is voor het toerisme in het dorp. Maar de statushouders, die wellicht weer ergens anders onder gebracht gaan worden, wat voegen deze statushouders toe, gedurende 10 jaar aan ons dorp?

Onbegrijpelijk is dat de gemeente de discussie niet heeft gezocht met het dorp, en dat de eigenaar van “De Sleutels” niets of niemand hiervan op de hoogte heeft gesteld om naar eventuele bezwaren te luisteren.

Het is nu al lastig om huizen te verkopen in het dorp / waarde van de woningen, maar wat brengt dit de huiseigenaar als er concentraties statushouders neer worden gezet, worden de huiseigenaren gecompenseerd of geldt dit alleen voor “De Sleutels”?

Graag willen we de discussie met de gemeente en alle belanghebbenden op gang brengen, maar juridisch is er nog maar weinig tijd om te reageren anders is het al via de achterdeur geregeld. Dus we verzamelen de bezwaren en gaan die indienen om niet af te worden gescheept met het feit dat we te laat zijn. 1 Augustus is de aanvraag gedaan en dan zijn er nog 6 weken om te reageren.

Via de Knikkerkoerier en afferden-limburg.nl willen we mensen op de hoogte houden.

Vakantie appartementen, JA, maar consequente bewoning voor 10 jaar door statushouders, NEE.

Mochten jullie bezwaar hebben tegen deze massale huisvesting, met reden waarom, maak dit dat dan kenbaar. Graag spoedig deponeren in de brievenbus van Dorpsstraat 33 (ex-Rabobank). E-mailen kan ook naar: hetbenkskje@home.nl onder vermelding van: “Status”.

 

Bedankt en met vriendelijke groet,
Namens de buurtbewoners, Frans Theunissen

  9 reacties op “Ingezonden: “Statushouders in Afferden ???”

 1. Bij ons hebben ze zonder ook maar iemand op de hoogte te brengen ook statushouders in een vrijstasnde woning in de straat geplaatst en we zien inderdaad dat statushouders uit een andere buurt al regelmatig daar op visite gaan we hebben er tot nog toe weinig problemen van ondervonden zal alleen wel de huizenverkoop in desbetreffende buurt stagneren want dit schrikt toch kopers af be benieued of de gemeenten daar in tegemoet komt als men om die reden het huis niet meer verkocht krijgt .????

 2. Bah wat een nare toon is dit!
  De vooringenomenheid om te denken dat de huizen niks meer waard zijn, dat samenscholing automatisch leidt tot problemen en dat verspreiden goed is voor de inburgering. Wat dachten jullie ervan om de nieuwe dorpsgenoten eerst eens te leren kennen alvorens te oordelen over de inburgering of samenscholing.
  Het allerergste is nog de opmerking/vraag wat deze mensen toevoegen aan het dorp. Dit kun je niet maken op deze manier. Wat je op deze manier in ieder geval niet toevoegt aan Afferden is gastvrijheid en de bereidheid om mensen onbevooroordeeld welkom te heten.
  Vergeleken met wat er elders in het land gebeurt, is 20-25 mensen kleinschalig… echt waar! Misschien beter eerst goed nadenken voordat je dit op social media zet.

  • Helemaal mee eens. Wat zijn we toch intolerant! In Heijen waren de asielzoekers niet welkom. En nu dus in Afferden de mensen met een status. Misschien wordt de leefbaarheid wel vergroot in het dorp door deze mensen, iets wat heel vaak vergeten wordt. Verschrikkelijk al die vooroordelen. Kijk eens naar andere dorpen waar het samen prima gaat.
   En wat wordt dan de volgende bevolkingsgroep die niet welkom is in Afferden gebaseerd op … ja op wat eigenlijk? onwetendheid? In Heijen werd een groep opgericht met verschrikkelijke uitlatingen naar personen en vluchtelingen. Deze brief kan echt niet. Discriminatie anno 2016.

 3. Waarom moeten er zoveel alleen staande statushouders in Afferden komen. Allemaal op een kluitje! De gemeentes doen niets aan inburgering, de mensen zelf al helemaal niet want ze zitten met 15 of meer soortgenoten bij elkaar. Logisch dat die mensen naar elkaar toetrekken en zich echt niet gaan mengen met de buurt. Punt 1 allemaal mannen Punt 2 duurt jaren voordat ze een beetje de taal begrijpen, meeste spreken niet eens Engels.

  Mensen hebben en krijgen geen werk dus de verveling gaat toe slaan! Wonen ze in Amsterdam dan kunnen ze er nog een beetje op uit maar in Afferden… Wat moet je ingodsnaam jaren daar doen zonder auto vervoer of geld?

  Dus ze zitten jaren lang “opgesloten” zonder enig toekomst perspectief in Afferden. In de wijde omtrek is er niets te doen zoeken voor deze mensen geen banen, helemaal niets.

  Afferden is de verkeerde plek en de eigenaar van de Sleutels denkt alleen maar aan winst. Hij heeft werkelijk waar geen idee wat hij zich op zijn hals gaat halen!

  En dit heeft niets met intolerantie te maken, maar dit is gewoon geen goed idee en daarbij is het een hele foute en onwettige manier van handelen van de gemeente Bergen, en vind dat we met zijn alle hier tegen moeten protesteren. Niet tegen de komst van asielzoekers ( gezinnen zijn naar mijn mening gewoon welkom in een normale woning tussen de Nederlanders ) maar wel tegen deze vorm van onwettig handelen door de gemeente en de graaierij van de eigenaar van de sleutels.

  • Ben je wel eens in een opvang geweest?? Volgens mij nog nooit. Misschien moeten ze jou een nette familie uit laten kiezen en die naast je neer zetten. Alsof al die campinggasten lievers zijn en nooit rotzooi achterlaten. Als die er niet waren was Afferden helemaal niets. Wat een intolerantie en vooroordelen heb jij. Eigenaar is een prima vent. Dat pand staat er tiptop bij. Jouw voorouders zijn zeker nooit gevlucht in de oorlog. Foei je moest jezelf echt schamen voor zoveel vooroordelen. En door deze berichten wil er geen hond meer in Afferden wonen.

 4. Stel je voor jij moet vluchten uit Nederland.
  Je gaat naar een land waar je de taal nog niet van spreekt..Er zijn meer Nederlanders zou jij die dan op zoeken…. Ja! Of ?
  Het is wel jammer want dan krijg je geen kontakt met het volk van het land waar je na toe vlucht Maar wel begrijpelijk. Toch!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.