Alle berichten

Goede Doelen Week Afferden

Binnenkort gaat in Afferden de jaarlijkse Goede Doelen Week van start. Deze vindt plaats in de week van 9 tot en met 14 april. Iedereen krijgt een envelop in de bus waarin men uitgenodigd wordt een geldbedrag voor een of meerdere goede doelen te doneren.

Dit jaar kan men het geld naar voorkeur verdelen over twaalf goede doelen. Vorig jaar waren dat er nog tien. Nieuwe deelnemers zijn het Fonds Verstandelijk Gehandicapten en De Zonnebloem. De Zonnebloem ging vorig jaar nog met loten langs de deur. Door een gebrek aan lotenverkopers is men daarmee nu gestopt. De opbrengst voor deze beide goede doelen komt ten goede aan de ouderen en gehandicapten in Afferden.

Andere fondsen die meedoen zijn Alzheimer Nederland, de Nederlandse Brandwonden Stichting, het Epilepsie Fonds, de Hartstichting, KWF, het Longfonds, MS Fonds, Het Rode Kruis, de Nierstichting en het Parkinsonfonds. Wanneer men geen keuze maakt, zal de organisatie het gedoneerde bedrag gelijkelijk over de twaalf goede doelen verdelen. De envelop met daarin de goede doelen wordt in de week vooraf aan de Goede Doelen Week verspreid. De enveloppen worden in de week van 9 t/m 14 april door vrijwilligers van de Goede Doelen Week opgehaald.

Facebooktwittergoogle_plusmailFacebooktwittergoogle_plusmail

DWS: Dialectentocht Olst op zondag 25 maart 2018

Zondag 25 maart 2018 gaat DWS wandelen in Olst (OV)

Vertrek:

  • 07.30 uur vanuit Venray: parkeerplaats de Brier
  • 07.45 uur vanuit Well: Café / Restaurant Vink
  • 08.00 uur vanuit Afferden: Iedershuus

Afstanden: 10 – 15 – 20 km

De dialectentocht is een bijzondere wandeltocht en wordt georganiseerd in samenwerking met de dialectenkring Salland Oost Veluwe. U wordt geleid door de mooie bosrijke omgeving van Olst, Eikenhof, Boskamp en de Haere. Tijdens deze tocht komt u bij de rustpauze ‘De Ganzerik’ een groep zangers tegen, gekleed in klederdracht, die prachtige ouderwetse liedjes in het dialect ten gehore brengen of leuke verhaaltjes vertellen. De routebeschrijving is tevens geschreven in het Sallandse dialect.

Opgeven z.s.m. bij Karin Lichteveldt, Bernhardstraat 1, tel: 531514 of via wsvdwsafferden@gmail.com

Iedereen, ook niet leden zijn van harte welkom om samen met ons te wandelen.

Leden €10,00 niet leden €20,00, overmaken op rekeningnr. NL15Rabo 0101 8408 61

Facebooktwittergoogle_plusmailFacebooktwittergoogle_plusmail

Glasvezel in buitengebied

Gemeente Bergen ondertekent de intentieovereenkomst ‘Snel internet in het buitengebied’. Daarmee wordt een eerste stap gezet voor de aanleg van snel internet via glasvezel in het buitengebied. Alle woningen en bedrijven krijgen de mogelijkheid om, tegen aanvaardbare kosten, aan te sluiten op snel internet. In onze gemeente gaat het om 1070 potentiële aansluitingen.Intentieovereenkomst
De intentieovereenkomst wordt mede ondertekend door de gemeenten Roermond, Beesel, Venlo, Roerdalen en Mook en Middelaar, de Provincie Limburg en investeerder CIF (Communicatie Infrastructuur Fonds). In de deelnemende gemeenten gaat het om ruim 10.000 potentiële aansluitingen. Als 50% van deze ruim 10.000 aansluitingen meedoet, is het project financieel haalbaar en kan de aanleg in 2019 beginnen. Het project wordt nu verder uitgewerkt, dan komt er ook meer duidelijkheid over bijvoorbeeld de concrete kosten.

Facebooktwittergoogle_plusmailFacebooktwittergoogle_plusmail

Lintje voor Henk Erren

Voorafgaand aan de start van de jaarlijkse Half Vasten Optocht Offere heeft burgemeester Manon Pelzer vandaag in De Pruuver een Koninklijke Onderscheiding uitgereikt aan oprichter Henk Errren. Henk werd benoemd tot lid in de Orde van Oranje Nassau. Zijn vrouw Thea ontving een mooie bos bloemen.

Henk is chef bij kwekerij Maatschap Lucassen in Afferden en zeer betrokken bij carnaval. Van 1995 tot 2005 is hij als lid van Buurtvereniging De Langstraat actief geweest bij de bouw van de carnavalswagen en het ontwerpen van de kostuums.Tevens heeft hij de eerste jaren van deze eeuw als bestuurslid van De Sneuzels veel voor het jeugdcarnaval in Afferden gedaan. In de jaren 2004 tot 2015 is hij als vrijwilliger betrokken bij onder meer de prinsenreceptie en het prinsenbal bij carnavalsvereniging De Peijas. En sinds 2004 is hij oprichter en voorman van joekskapel Wèr of Gen Wèr D’ran. Ook na de carnavalsperiode laat het carnavalsgevoel hem niet los want elf jaar geleden was hij als oprichter en penningmeester betrokken bij de de organisatie van de Half Vasten Optocht Offere. Inmiddels nemen ruim 1500 mensen deel aan dit evenement dat jaarlijks zo’n 5000 bezoekers trekt. Dit jaar wordt het eerste jubileum (11) gevierd, een reden voor de gemeenschap en de Koning om middels een Koninklijke Onderscheiding grote waardering voor de inzet van Henk Erren uit te spreken.

Buiten het carnaval is Henk bijna tien jaar bestuurslid geweest van de Asperge Studieclub Afferden en achttien jaar bestuurslid van de Groente en Fruit Afzet Coöperatie Afferden-Wellerlooi.

Bron: Frans Thonen

Facebooktwittergoogle_plusmailFacebooktwittergoogle_plusmail

Positieve energie na presentatie gebiedspilot Eckeltsebeek

Op 7 maart j.l. hebben Waterschap Limburg en de streek bij golfbaan Bleijenbeek in Afferden gezamenlijk de diverse maatregelen besproken die moeten leiden naar een klimaatbestendige Eckeltsebeek. De gepresenteerde maatregelen zijn positief ontvangen.Samen met adviesbureau SWECO zijn modellen opgesteld en doorgerekend die de knelpunten  in het stroomgebied van de Eckeltsebeek in kaart brengen. Vervolgens zijn ook diverse maatregelen doorgerekend. Deze maatregelen zijn gepresenteerd en uitgebreid besproken: welke maatregelen werken wel, en welke niet?  Zo werden maatregelen als het profiel aanpassen, onderhoud aanpassen en enkele kunstwerken aanpassen voorgesteld om het systeem voor de toekomst klimaat robuust te maken. Maar, ook nieuwe concepten zoals dynamisch maaien werden geïntroduceerd. Over het algemeen waren de aanwezigen positief. Bestuurslid Water van de LLTB Theo Scheurs: “Ik houd een positief gevoel over aan deze laatste bijeenkomst. Er is goed geluisterd naar de bevindingen uit de praktijk en deze zijn nu ook terug te vinden in de computermodellen. We kunnen nu gaan werken aan de oplossingen. Iedereen doet zijn best om er weer een goed functionerende beek van te maken en ik hoop dat we er dit jaar in slagen om hierin een flinke stap te maken.”

Alhoewel deze bijeenkomst een goede basis vormt, is er nog een weg te gaan om de Eckeltsebeek daadwerkelijk aan te passen aan het veranderende klimaat. Har Frenken: “Wij zetten nu de volgende stap naar de tekentafel en gaan aan de slag met het opzetten van een mogelijk maatregelenpakket. Natuurlijk doen we dit wederom samen met de omgeving, waardoor wij op korte termijn weer bijeen komen. We willen voor de zomervakantie samen met de omgeving een plan klaar hebben. Daarbij is onze ambitie om eind dit jaar zelfs de uitvoering te starten!”

De Eckeltsebeek is een van de gebiedspilots binnen  Water in Balans. In dit actieprogramma van Waterschap Limburg worden samen met de omgeving problemen door wateroverlast en droogte als gevolg van de klimaatverandering aangepakt.

Waterschap Limburg

Facebooktwittergoogle_plusmailFacebooktwittergoogle_plusmail

Binnenkort medicijnenuitgifteautomaat in Afferden

Het ziet er naar uit dat Afferden nog deze maand een 24 uurs medicijnenuitgifteautomaat krijgt Deze komt in de dependance van Fysio Bergen in de Dorpsstraat in Afferden.

In Bergen kent Apotheek Maasduinen al een dergelijke apparaat waar patiënten na registratie gedurende 24 uur per etmaal en zeven dagen per week medicijnen kunnen afhalen. Een dergelijke automaat laat Apotheek Maasduinen nu ook in Afferden plaatsen.

Voorheen konden mensen uit Afferden als zij daar de voorkeur aan gaven medicijnen afhalen in de buurtwinkel Superrr in de Dorpsstraat in Afferden. Met de sluiting van deze buurtwinkel kwam ook het afhaalpunt te vervallen. Met de plaatsing van een medicijnenuitgifteautomaat keert deze service van apotheek Maasduinen uitgebreider terug in Afferden. De automaatservice is namelijk 24 uur per etmaal en zeven dagen in de week in gebruik. De verwachting is dat de automaat deze week wordt geplaatst en eind deze maand operationeel is.

Foto: De automaat wordt in de wachtruimte van de dependance van Fysio Bergen in de Dorpsstraat in Afferden geplaatst en is van buiten bereikbaar.

Bron: Frans Thonen

Facebooktwittergoogle_plusmailFacebooktwittergoogle_plusmail

Animo groeit voor Energiecoöperatie Zonnestraal in Afferden

Binnen een maand moet duidelijk zijn of het zonnepanelendak op de schuur van Bert Megens op ’t Hengeland in Afferden door gaat. Het dak biedt ruimte aan 201 zonnepanelen en deelnemers verdienen volgens de laatste berekeningen binnen 7,4 jaar hun investering terug.

Tijdens de presentatie in Iedershuus bleek er redelijk wat belangstelling te bestaan voor deelname aan de eerste energiecoörperatie met de mooie naam ‘Zonnestraal’ in de gemeente Bergen.Het initiatief ligt bij Dorpsraad Afferden en Buurkracht Afferden en het project is opgezet volgens de regeling verlaagd tarief energiebelasting ook wel postcoderegeling genoemd. Dit betekent dat deelnemers die dit jaar meedoen volgens deze regeling gedurende 15 jaar een korting krijgen op de energiebelasting van 0,1266 euro incl. BTW per kWh tot een maximum van 10.000 kWh per jaar. Huishoudens en kleine bedrijven in de gemeente Bergen woonachtig in de postcodegebieden 5851, 5853, 5854 en 5855 kunnen deelnemen aan Energiecoöperatie Zonnestraal. Inwoners uit Afferden krijgen echter de eerste mogelijkheid om in te schrijven waarbij het motto geldt: ‘wie het eerst komt, wie het eerst maalt’.

Enkele kerncijfers van dit project:
De investering per zonnepaneel bedraagt 297 euro en de jaarlijkse kosten in beheer bij de coöperatie is begroot op 8 euro per paneel. Minimale afname is 2 zonnepanelen, maximum 40 maar geadviseerd wordt om niet meer dan 85% van je stroomverbruik door zonnepanelen af te dekken. Een zonnepaneel levert 254 KWh en de verwachte levensduur is 25 jaar maar de korting op de energiebelasting à 0,1266 euro (incl BTW) volgens de postcoderoos-regeling is door de Belastingdienst vastgelegd voor een periode van 15 jaar.

De bedoeling is om bij voldoende deelnemers in juni met de bouw van het zonnedak op de schuur van Bert Megens op het Hengeland in Afferden te beginnen. In dit project wordt samengewerkt met SolarUnie te Gemert, een bedrijf dat zich toelegt op bouw en exploitatie van zonnepaneelprojecten in Nederland en NL Energiecollectief, een onafhankelijke organisatie die de belangen van ruim 5000 bedrijven en 1200 particulieren behartigt bij de inkoop van elektriciteit en gas.

Inschrijfformulieren en meer informatie zijn verkrijgbaar bij Et Rijniers van Buurkracht Afferden, tel. 06 – 234 325 63 of email: e.rijniers@planet.nl

Bron: Frans Thonen

Facebooktwittergoogle_plusmailFacebooktwittergoogle_plusmail