1920 – 1929

Luchtfoto begin jaren 20

Een fragment van een luchtfoto uit de jaren 20 van de vorige eeuw met op de voorgrond de vermoedelijke locatie van de oude burcht aan de Maas.Dorpsarchief luchtfoto jaren 20Voordat kasteel Bleijenbeek wordt gebouwd, heeft er in de veertiende eeuw een burcht aan de Maas gestaan. De grootte van de burcht was ca. 30 x 30 meter en de gracht ervan stond in verbinding met de Eckeltse Beek waarvan de loop eeuwen later is verlegd. Deze burcht was via een brug bereikbaar vanaf een voorburcht. De beschrijving uit 1913 is van amateurhistoricus A. van Beurden: “Alles is zeer goed te zien en hoewel de tijd en de Maas alles met een groen kleed bedekt heeft, is het oude grondplan klaar zichtbaar.”.

Wat verder opvalt, is de rookpluim ongeveer rechtsboven op de foto: waarschijnlijk de rook uit de locomotief van de tram.

 

Reageer via Facebook

Naschrift: waarschijnlijker is dat de locatie iets verder richting Maas en Veerweg is. Zie donkere vlekken op de foto. Er is, voor zover bekend, nooit meer iets teruggevonden.

wat leuk!! Is daar, van die oude burcht, ooit iets teruggevonden?

Ben ik ook erg benieuwd naar. Geweldige foto!! Afferden blijft mijn dorp!

Facebooktwittergoogle_plusmailFacebooktwittergoogle_plusmail

Elektriciteit in de gemeente Bergen

Siebengewald had in 1926 het voorrecht als eerste dorp van de gemeente Bergen aansluitingen te krijgen op een elektriciteitsnet. Deze plaats is toen aangesloten op het net van Elektrizitätswerke te Wesel in Duitsland. Vervolgens hebben in 1929 de andere dorpen ook zo’n voorziening gekregen van de Limburgse Electriciteits Maatschappij ofwel PLEM. De aansluitingen bleven vrijwel uitsluitend beperkt tot de dorpskernen. Daarbuiten was men voor de verlichting nog steeds aangewezen op de petroleumlamp terwijl men voor radio-ontvangst veelal gebruik maakte van accu’s.Dorpsarchief Stroompaal Bleijenbeek 1987De elektrificatie van 1929 kwam in Bergen ongeveer gelijktijdig tot stand met die in een aantal andere Noord-Limburgse gemeenten.
Voor de meeste panden gelegen buiten de dorpskernen is de mogelijkheid tot aansluiting pas gekomen na 1945.

Aanvankelijk was het stroomnet bovengronds aangelegd. In latere jaren ging dit geleidelijk ondergronds. Op de foto uit 1987 zien we de bovengrondse stroomleidingen langs de weg naar Siebengewald.

Bron: Jozef Donker, De gemeente Bergen vóór 1945

 

Reageer via Facebook

Bij onweer sloeg het regelmatig op de draad

Facebooktwittergoogle_plusmailFacebooktwittergoogle_plusmail

Voetbalclub A.V.C. rond 1920

De oudste foto van de voetbalclub van Afferden A.V.C. Deze foto is gemaakt rond 1920.dorpsarchief_hrc_1920In het jubileumboek van HRC uit 1987 worden de volgende namen vermeld:

Staand: Handrie Verberkt, Herman vd Woldenberg of Wim vd Heijden, Tinus Kepser, ….., Sef Erren, Paul Pleunis, Bèr Erren
Knielend: Henk v Marwijck, (?), Handrie Urselmann, …..
Liggend: Ties Kepser, Mat Wijers, …..

Een tijdje geleden verschijnt er een ander lijstje:

Staand: Handrie Verberkt, Herman v.d. Woldenberg,
Piet Keijsers, Henk van Marwijck, Handrie Urselmann,
Geert Franssen, Sjang Erren
Knielend: Paul Pleunis, Ben Frederix, Ton Tönnissen,
Liggend: Ties Kepser, Mat Wijers, Huub Janssen

Facebooktwittergoogle_plusmailFacebooktwittergoogle_plusmail

Telefoon in Afferden

Eind 19e eeuw wordt de telefoon uitgevonden. In 1915 zijn in Nederland 75.000 abonnees op het telefoonnet aangesloten. Deze worden in de “Naamlijst voor den interlocalen Telefoondienst” vermeld. In 1920 verschijnen de eerste abonnees uit Afferden in het telefoonboek: het zijn er drie. Als je iemand wilt bellen, gaat dat via het “hulppostkantoor” waar iemand de verbinding tot stand brengt door het aansluiten van stekkers. De uitspraak “verkeerd verbonden” stamt nog uit die tijd.dorpsarchief_telefoon_afferdenHet postkantoor van Afferden is in die tijd in de huidige Dorpsstraat gevestigd, nu nummer 88 en 16 (na 1927).

In de jaren ‘50 neemt het aantal telefoonaansluitingen enorm toe en vindt automatisering plaats. Het hulppostkantoor wordt “vervangen” door een netnummer (in Afferden 08853) en het abonneenummer heeft inmiddels drie cijfers.

In 1995 wordt overgegaan op een 10-cijferig nummer: het netnummer wordt 0485 en de 53 van het vorige netnummer wordt aan het abonneenummer toegevoegd.

Op de afbeelding de telefoonnummers van Afferden in 1920, 1935 en 1950. In het midden een rekening van slager Nöl de Best. Het telefoonnummer 17 is blijkbaar overgenomen van slager en veehouder Geenen. Er kan alleen tijdens de openingstijden van het postkantoor worden gebeld. De nummers met een speciaal teken zijn ook buiten deze tijden beschikbaar.

 

Reageer via Facebook

Dat doorverbinden herken ik nog van militaire dienst. Op de telefooncentrale ging dat daar in1969/1970 nog steeds zo. Time flies.

Facebooktwittergoogle_plusmailFacebooktwittergoogle_plusmail