1950 – 1959

De Sleutels

Een beeldbepalend gebouw aan de Dorpstraat is al decennialang het voormalige hotel De Sleutels. De naam voert naar verluidt terug op de koster die hier rond 1800 woont en de sleutels van hotel en kerk in bezit heeft.Begin vorige eeuw is op deze plaats al een hotel gevestigd. Het is dan in het bezit van de familie Clevers, ook de grondlegger van de steenfabriek van Afferden. Als het hotel in de Tweede Wereldoorlog zwaar wordt beschadigd, wordt het afgebroken. In de jaren 50 van de vorige eeuw wordt het huidige pand gebouwd.

Het hotel is onder architectuur in Bossche Schoolstijl gebouwd. Deze bouwstijl wordt o.a. gekenmerkt door ruimtewerking en evenwichtige maatverhoudingen, diep geplaatste ramen met duidelijk zichtbare robuuste lateien boven deuren en raamopeningen.
In de loop der tijd doet het gebouw dienst als hotel, café (discotheek), restaurant en winkel.

De foto moet zijn gemaakt rond 1957, gezien het feit dat rechts te zien is dat de nieuwe kerk in aanbouw is.

Infomatie uit: “Ommetje Eckeltse Beek, Afferden en omgeving” van Miriam Pietz en Peter Thönnissen

 

Reageer via Facebook

Precies 50 jaar geleden, ik was 9 jaar, zag in de etalage bij Wim van Sef de allereerste keer in mijn leven kleurentelevisie......met de neus tegen de ruiten keek ik naar de Thunderbirds 😮

Daar rechts is zeker niet de nieuwe kerk!!!. Wij woonde in de periode 1956/1958 er recht tegenover en hebben het zien bouwen en ook de nieuwe kerk. De nieuwe kerk staat aan de weg hier schuin tegenover.

Links was winkel van mevr. van Wylick mijn moeder haakte baby kleding voor haar om te verkopen!

jan jans woonde in de dorpstraat

Facebooktwittergoogle_plusmailFacebooktwittergoogle_plusmail

Parochiële Jeugdraad 1958-1959

Dorpsarchief Parochiele Jeugdraad 1958Dorpsarchief Parochiele Jeugdraad 1958-2Het verenigingsleven van Afferden vindt zijn oorsprong vooral in de jaren 50 van de vorige eeuw, vooral ook op initiatief van de kerk. Zoals al eerder beschreven is toen de Parochiële Jeugdraad opgericht, bestaande uit vertegenwoordigers van de verschillende verenigingen.

Hier het programma van de winter 1958-1959.

Facebooktwittergoogle_plusmailFacebooktwittergoogle_plusmail

De kerk (herbouw in 1957)

In 1957 is een begin gemaakt met de herbouw van de in de oorlog zwaar beschadigde kerk van Afferden. Echter niet zo zwaar dat de kerk niet weer had kunnen worden opgebouwd. In een artikel in het historische tijdschrift ‘De Maasgouw’ uit 1949 met de titel ‘Ergerlijk vandalisme’ wordt namelijk beschreven dat de kerk niet alleen als gevolg van de oorlog was beschadigd, maar deze het vooral ook in de jaren na de oorlog door vandalisme zwaar te verduren heeft gehad.Dorpsarchief oude kerk oorlog en vandalismeDeze herbouw heeft om diverse redenen lang op zich laten wachten. Enerzijds moest rekening worden gehouden met de herbouw van de historisch gezien waardevolle toren en de herplaatsing van het monumentale altaar en anderzijds was al voor de oorlog sprake van een nieuwe kerk omdat de oude te klein was. De oude kerk had 285 zitplaatsen en dat was te weinig voor de 1700 parochianen van toen. Er was een kerk met zeker 600 zitplaatsen nodig. Daarom was behoud van het priesterkoor ten behoeve van het oude altaar niet mogelijk.

In 1957 wordt het plan van architect Kaiser goedgekeurd waarbij de afmetingen zijn aangepast aan het albasten altaar. Inmiddels is de herbouw van de toren al aangevangen en op 12 juni 1957 start aannemer Roelofs uit Siebengewald met de bouw van de kerk. De aanneemsom is 310.000 gulden.

Om dit te kunnen financieren worden enkele landbouwgronden verkocht, worden spaargelden van de parochie aangesproken en acties in het dorp georganiseerd. Ook wordt de oude pastorie verkocht aan de Zusters van St. Jozef uit Amersfoort die vanaf 1939 gehuisvest zijn in het klooster aan het kerkplein, waar zich ook de noodkerk bevindt (op de plaats waar nu de kleine parkeerplaats ligt nabij de huidige pastorie). Verder wordt bij de Boerenleenbank een hypotheek afgesloten.

Facebooktwittergoogle_plusmailFacebooktwittergoogle_plusmail

De Knikkers, carnaval jaren 50

Het carnavalsseizoen is afgelopen weekend weer met het traditionele vlaghijsen en de benoeming van de Offerse Knikker geopend.

Enige tijd geleden werd de vraag gesteld waarom de Afferdse carnavalsvierders “Knikkers” worden genoemd. Het bleek moeilijk daar een goed antwoord op te krijgen. Uiteindelijk hoorden we van een dorpsgenoot de volgende verklaring: “knikkers” zijn kleine piepers. Met andere woorden ze verwijzen naar de karige opbrengst op de weinig vruchtbare zandgronden van onze omgeving en de daarmee gepaard gaande moeilijke bestaansmogelijkheden van onze voorouders.dorpsarchief-carnaval-knikkers-jaren-50De betekenis is dus van oorsprong wat minder positief maar heeft in de loop der jaren een positieve wending gekregen en heeft betrekking op Afferdse carnavalsvierders en o.a. ook op een actieve dorpsgenoot die voor zijn of haar verdiensten voor de Afferdse gemeenschap elk jaar wordt onderscheiden.
Mocht het zijn dat er twijfel bestaat over deze verklaring, dan horen wij dat graag.

De foto toont Afferdse carnavalsvierders in de beginjaren van de Afferdse carnaval in de jaren 50 van de vorige eeuw. Met helemaal rechts pastoor Geurts (de ‘bouwpastoor’).

Facebooktwittergoogle_plusmailFacebooktwittergoogle_plusmail

Zuster Dominica, werkzaam op meisjesschool 1952 – 1963

Op 3 augustus 2016 is zuster Dominica (Helena Elisabeth Rikken) op 93 jarige leeftijd overleden. Nadat zij in 1946 is toegetreden tot de zusters van St. Joseph in Amersfoort, is zuster Dominica van 1952 tot 1963 aan de meisjesschool van Afferden werkzaam geweest. Daarna is zij tot 1988 in het onderwijs in Brazilië actief geweest.Dorpsarchief klassefoto zuster Dominica meisjesschoolZuster Dominica was een van de ongeveer 15 zusters van St. Joseph die van 1939 tot 1986 het kleuter- en meisjesonderwijs van Afferden hebben verzorgd.

Op de foto een klas van zuster Dominica op het voorplein van de meisjesschool aan de Langstraat.

 

Reageer via Facebook

Super leuk. Zie ook veel bekende gezichten en zit volgens mij op de eerste rij. Was toch onze klas Toos Kerkhoff en Thea van der Stap ? Herinner me zuster Dominica ook nog goed. Weet nog dat de kroontjespen altijd uit mijn linkerhand werd gehaald en dat ik rechts moest leren schrijven. Dat viel nog niet mee. En dan nog maar niet te spreken over het breiwerkje van een linkshandige.

Een super non voor mij. Het breien ging me bij haar in de klas niet zo goed af. Gelukkig had ik een moeder die dat in de gaten had en dat thuis helemaal recht breidde.

Wat een respectabele leeftijd. Ook ik heb mooie herinneringen aan h aar. Heb bij haar een in klas gezeten en vond het erg jammer toen ze naar Brazilië ging.

Zoveel goede herinneringen aan haar. Behalve mijn juf van de eerste klas was ze ook een buurtgenoot en toen mijn oma in 1958 overleed kwam zij met een andere zuster geheel in het wit gekleed mijn oma afleggen.

Ik denk dat ik Carla Willems op het 3de bankje zit het tweede meisje.

Was ook mijn 1e klas lerares en ze was in tegenstelling van veel nonnen erg lief!!

"Mijn" kleuterklas. Wat leuk om terug te zien. Zie nog een aantal bekende gezichten van toen.😊😊

Wat leuk deze foto! Was inderdaad een hele lieve juffrouw, goede herinneringen aan haar :)

Was n goede en lieve zuster. Mooie herinneringen aan haar.

Weet iemand van welk jaar deze foto is.

Volgens mij sta ik er ook op

Wie weet er nog de namen van de meisjes?

Ik heb ook in de klas gezeten van zuster Dominica was de liefste zuster van afferden

Truus Kreuzer

Facebooktwittergoogle_plusmailFacebooktwittergoogle_plusmail

Parochiële Jeugdraad

Als in de jaren 50 van de vorige eeuw, vooral door toedoen van kapelaan Heijmans, de verenigingen in Afferden als paddenstoelen uit de grond schieten, ontstaat behoefte aan een overkoepelend orgaan. Daarom wordt de Parochiële Jeugdraad opgericht. Deze bestaat uit vertegenwoordigers van de verschillende verenigingen. De Jeugdraad zorgt er o.a. voor dat de agenda’s van de verenigingen op elkaar worden afgestemd, gelden van de gemeente over de verenigingen worden verdeeld enz. Eenmaal per jaar wordt voor de leiders van alle verenigingen een dropping of speurtocht georganiseerd. In de jaren 70 komt een einde aan het bestaan van deze raad.Dorpsarchief Parochiële JeugdraadOp zondagen is er voor jongeren in die tijd in Afferden niet veel te doen en zo maken deze leden van de Parochiële Jeugdraad een uitstapje naar de ruïne Bleijenbeek. Op deze foto: v.l.n.r. Piet Artz, Thijs Rutten, Riek Arntz, Ben vd Heijden, Winand Crommentuijn, Nelly Crommentuijn.

 

Reageer via Facebook

Haha, ons pap steekt er met kop en schouders bovenuit ;-)

Babette Schut. Is dat jullie pap of een andere Ben?

Met mijn moeder Riek Arntz in het midden

Jennie, weer jullie pap!

Facebooktwittergoogle_plusmailFacebooktwittergoogle_plusmail

klassefoto meester Goossens 1951

Een foto van de klas van meester Goossens van de jongensschool in 1951dorpsarchief meester Goossens 1951

 • 1e rij v.l.n.r.: Matje Wijers, Frits Rutten, Harry Tönnissen, Harry Koster, Alwies Koch, Ben vd Heijden, Ben Verberkt.
 • 2e rij: Mat Jacobs, Gert Molmans, Frans Swertz, Wim Frederix, Leo de Rijk, Giel vd Woldenberg, Toon Pothoff.
 • 3e rij: Jan Keijsers, Jaap Tönnissen, Harrie de Best, Appie Verhofstad, Chris Giepmans, Gert van Bergen, Thijs Rutten, meester Goossens, Gert Kempen.
 • 4e rij: Antoon Urselmann, Rinus Peters, Joos Cuijpers, Jan Jacobs.

 

Reageer via Facebook

Mijn vader Leo de Rijck staat er op...Opa staat hier op... Yrsa, Milan Patty, Leon, Claudia, Nicky en Tim .. .😘

heeft iemand ook nog een foto van leerlingen met het geboorte jaar 1940, die zou ik ook graag eens willen terugzien.

Jennie, volgens mij staat je vader op deze foto!

Gaaf! Ome Harry 👍

0ns mam zien broer gieltje wat moi ik ken ze bijna allemol

Oohh.Lian Essing en Yvonne Simons ..hoe leuk is dit !!

Kijk opa Frits Marlin Pennings en Elle Pennings

Babette Schut

Lizan Van Berloo-Jacobs

Leuk ome Leo!

Facebooktwittergoogle_plusmailFacebooktwittergoogle_plusmail

Emigratie (fam. Koch 1954)

dorpsarchief_emigratie

In de jaren 50 van de vorige eeuw zijn de bestaansmogelijkheden mede als gevolg van de Tweede Wereldoorlog beperkt. Dit doet vele Nederlanders besluiten te emigreren. Hierbij spelen dus economische motieven een rol, maar ook angst voor het uitbreken van een derde wereldoorlog alsmede het grote huizentekort. Populaire bestemmingen zijn de Verenigde Staten, Canada, Australië, Nieuw-Zeeland en Zuid-Afrika.

Ook inwoners van Afferden besluiten te emigreren zoals hier het gezin van Helena Koch. In 1952 is haar man John overleden (uiteindelijk aan de gevolgen van een tramongeluk in 1944). Het gezin woont in het midden van de Dorpsstraat op nummer 50. Het is rond 1935 vanuit Siebengewald naar Afferden verhuisd. In 1954 emigreert de familie Koch naar Australië.

 

Reageer via Facebook

Wij woonde toen nog in Nijmegen, daar zijn ook best veel mensen ook gegaan. Wij hoorden dat ze eerst in een kamp kwamen om de taal te leren en dan moesten ze werk hebben om te mogen blijven. respect voor die mensen.

This is Harrie koch family He was my husband died 2010 in Australia

Wow. Great memory photo.

The whole Koch Family, along with Wim Erren and Sjang Claessens (pictured in this photo) who married Dora and Jo, made a wonderful life here in Perth Western Australia.

What a great photo!

John Erren your mum and dad and the Koch family in the Dutch Newspaper

Onze Ome Sjang Claessens "vrijde" al een poos met dochter Jo en is toen mee geëmigreerd!!

Wat leuk

Klopt het dat opa rechts achter staat?

Allemaal geëmigreerd behalve de oudste zoon mijn vader. Hij is hier gebleven.

Toch stoer van m'n oma :)

de fan koch heeft ook nog een poos in heukelom gewoond aan de kaserne rond 1950 zijn ze naar afferden verhuist

Onze buren van toen.....

Facebooktwittergoogle_plusmailFacebooktwittergoogle_plusmail

Uitstapje Boerenbond in 1950

Door de eeuwen heen vormt de landbouw het belangrijkste bestaansmiddel van de bevolking van Afferden. Lange tijd vindt niet minder dan 2/3 deel van de bevolking een karig bestaan op de arme zandgronden. Dit gebeurt veelal in afhankelijkheid van de bewoners van kasteel Bleijenbeek.

Rond 1900 betekent de komst van kunstmest een verbetering van de bestaansmogelijkheden in de landbouw en in de jaren ’50 en ’60 van de vorige eeuw neemt de werkgelegenheid in de landbouw door mechanisatie sterk af.

In 1950 kent Afferden nog een groot aantal agrariërs verenigd in de belangenorganisatie Boerenbond. In dat jaar maakt een aantal van hen en daarmee verbonden dorpsgenoten een uitstapje naar Schiphol.dorpsarchief-boerenbond-1950

 • Bovenste rij: v.l.n.r. meester Goossens, Wim Clevers, Gerrit Laarakker, Jan Broens, Jer Driessen, Wiel van Oijen, Ton Bartels
 • 2e rij Thei Raymakers, Huub Denissen, Harrie Kamps (Clef), Toon Derks (pont), Hay Verijdt
 • 3e rij Thei Clevers, Thei Verijdt
 • 4e rij Albert Kamps, Hay Boskamp, Gert Rutten, Piet de Rijk (Groene Streep)
 • 5e rij Pierre de Rijk, Joep Lamers, Jaap Verijdt, Lo Rutten
 • 6e rij Clem Janssen, Ben Linders, Frits Frederix, Piet Keijsers, Huub Rutten, Thei Holtmeulen, kapelaan Takken, Frans Laarakkers
 • 7e rij Jan Frederix, Thei Keijsers, Hans Raymakers, Piet Megens, Gert Artz

 

Reageer via Facebook

Pierre en Piet de Rijck (#Rijk)

Volgens mij staat They Raijmakers op de tweede rij van boven helemaal links

wat een leuke foto met ons pap, opa en nog enkele ooms

Piet Fransmann

Facebooktwittergoogle_plusmailFacebooktwittergoogle_plusmail

Carnaval 1957

De Peijas

Vóór 1956 kende Afferden nog geen carnavalsfeest met prins, optocht enz. Wel was het de tijd van opkomende verenigingen met als stuwende kracht kapelaan Heijmans. Een van deze verenigingen was de toneelclub Nuance, die in Afferden, maar ook in de omgeving veel succes oogstte met haar optredens. 
In 1956 vertoonden enkele spelers van de toneelvereniging aangevuld met andere Afferdse mensen zich verkleed en vierden, aanvankelijk nog wat onwennig, carnaval. Op deze wijze ontstond in Afferden, als een van de eerste dorpen in de omgeving, een carnavalsvereniging: de Peijas.

In 1957 werd de eerste prins van Afferden gekozen: Bertus (Derks) dun urste.
Op de foto het carnavalsgezelgschap in 1957. De emancipatie was in Afferden al in gang gezet, de dames speelden ook een prominente rol.

Op de foto: 
Bovenste rij links o.a. Nel Cuijpers en Mat Jacobs, rechts Harrie Rijniers en Gradje Verrijdt.
Zittend Truus van Hoof, El van Oijen, prins Bertus Derks en Nellie Rutten.

De Peijas

Vóór 1956 kende Afferden nog geen carnavalsfeest met prins, optocht enz. Wel was het de tijd van opkomende verenigingen met als stuwende kracht kapelaan Heijmans. Een van deze verenigingen was de toneelclub Nuance, die in Afferden, maar ook in de omgeving veel succes oogstte met haar optredens.
In 1956 vertoonden enkele spelers van de toneelvereniging aangevuld met andere Afferdse mensen zich verkleed en vierden, aanvankelijk nog wat onwennig, carnaval. Op deze wijze ontstond in Afferden, als een van de eerste dorpen in de omgeving, een carnavalsvereniging: de Peijas.

In 1957 werd de eerste prins van Afferden gekozen: Bertus (Derks) "dun urste".
Op de foto het carnavalsgezelgschap in 1957. De emancipatie was in Afferden al in gang gezet, de dames speelden ook een prominente rol.

Op de foto:
Bovenste rij links o.a. Nel Cuijpers en Mat Jacobs, rechts Harrie Rijniers en Gradje Verrijdt.
Zittend Truus van Hoof, El van Oijen, prins Bertus Derks en Nellie Rutten.
... Lees verderMinder

 

Reageer via Facebook

Mijn moeder (Riek Kepser) was ook lid van een toneelvereniging in Afferden tot 1951. Zijn er ook foto's uit die tijd.

die man rechtsonder is Handrie van de venn

hadden jullie dat ook gezien?

Ons pap en mam waren ook nog bij deze toneelvereniging Herman en Stien vd Venn

Inderdaad die emancipatie was dat is (jammer) genoeg niet meer. Grt Piekie

Facebooktwittergoogle_plusmailFacebooktwittergoogle_plusmail