Tijdens de Open Nederlandse Fanfare Kampioenschappen 2019 in Drachten ging de winst in de 4de divisie naar Fanfare Helpt Elkander uit Afferden. Zij kregen 85 punten voor hun uitvoering van de nieuwe compositie Tempus Fugit.

Verslag van optreden fanfare Helpt Elkander op www.cubrass.nl

Bij alle deelnemende orkesten was er veel om van te genieten, maar elk orkest kende ook zo zijn problemen onderweg.

Voor de laatste maal horen we Tempus Fugit van Eric Swiggers. Een welkome aanvulling op het fanfare-repertoire. Speels met een toegankelijk thema, ritmisch uitdagend en een fijn speelstuk.

De ruim bezette fanfare heeft er een lange reis op zitten vanuit Limburg. Het begin laat veel ambitie horen, misschien wat te sterk daardoor. Een mooie tutti-klank in het Carpe Diem thema wordt wat ontsierd door een slepende articulatie. Het blijft over het geheel wat sterk. De wals geeft niet echt de verlichting die de componist wenste. Bij de reprise van het Allegro Agitato zijn de dynamische verschillen nog wat kleiner. Het tranquillo blijft ruim boven het voorgeschreven tempo evenals het meno mosso. Jammer, het neemt de rust wat weg en het momentum voor de comfortabele solisten.

Ook Helpt Elkander weet een overtuigende uitvoering neer te zetten, geholpen wellicht door keuzes van de dirigent, maar de indruk blijft achter dat het nog iets gedurfder in zachte dynamieken en lage tempi had gekund.


Bron: www.onfk.nl

image_pdf