Een aantal jaren geleden is Bureau Natuurbalans uit Nijmegen gestart met de her-introductie van de zeldzame Knoflookpad (Pelobates fuscus) op een aantal plaatsen in de gemeente Bergen. Het laatste grote bolwerk in Noord-Limburg was jarenlang het Heerenven in Siebengewald; helaas hebben onverlaten hier zonnebaarzen gedumpt met als gevolg dat de Knoflookpad binnen een paar jaar uitgestorven was. We kunnen gerust stellen dat de Knoflookpad momenteel één van de meest bedreigde diersoorten van Nederland is.KnoflookpadDe afgelopen weken heb ik op verzoek van Natuurbalans de poelen op het Landgoed met behulp van een onderwatermicrofoon gemonitord. De Knoflookpadden komen namelijk in het late voorjaar weer naar het water om te paren. Een spannend moment en om het extra spannend te maken heeft deze pad ooit ergens in de evolutie besloten zich het liefst kenbaar te maken rond middernacht. Het tijdstip waarop ook de alvermannetjes actief worden; af en toe voel je dat ze nieuwsgierig vanachter een boom naar je kijken. Rond het middernachtelijk uur beginnen de geheimen van de Maasduinen te leven!

De Knoflookpad geeft zijn aanwezigheid prijs door heel zacht onder water te roepen, het lijkt een beetje op zacht kloppen op hout: “pok pok”. Enkele verschillen tussen de Gewone Pad en de Knoflookpad zijn de prachtige gouden ogen met een verticale pupilstand (zie foto) en de huid is niet pokdalig maar glad met hier en daar rood-oranje vlekken. Bij angst of gevaar scheidt hij een stof af die naar knoflook ruikt, vandaar zijn naam.

Gelukkig heb ik in een aantal poelen onze vriend waargenomen; in één poel hoorde ik er zelfs 23. Geweldig!

We kunnen nu met zekerheid concluderen dat dit geheimzinnige padje weer een vaste bewoner van onze prachtige Maasduinen is.Bleijenbeek footerHenk Hendriks

image_pdf