Dit jaar hebben ter gelegenheid van Koningsdag 12 inwoners van de gemeente Bergen een koninklijke onderscheiding ontvangen. Burgemeester Manon Pelzer heeft er twee uitgereikt in Afferden. Jan Keijsers en Annie de Jong werden voor hun vele vrijwilligersactiviteiten voor de gemeenschap benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.

De 83-jarige Jan Keijsers runde samen met zijn vrouw Mia tot 2016 dorpswinkel Keijsers-Verberkt in Afferden. Daarnaast was hij op vele fronten als vrijwilliger actief. Onder meer als lid en bugelbespeler bij Fanfare Helpt Elkander. Bij de uitreiking was deze Offerse fanfare dan ook van de partij om deze bijzondere gebeurtenis muzikaal op te fleuren.

Vanuit de fanfare heeft Jan in 1970 samen met anderen de Alverländer Muzikanten opgericht. Van 1971 tot 2013 heeft hij ook als penningmeester de financiën van dit muziekgezelschap beheerd. Nu ondersteunt hij de muzikanten nog met diverse hand- en spandiensten tijdens repetities en optredens.

Jan is verder sinds 1978 vrijwilliger bij parochie Cosmas en Damianus in Afferden. Hij verzorgt de collectes, is misdienaar en verzorgt ruim 20 jaar de bloemen in de Mariakapel. Daarnaast vrolijkt hij de diensten in de Mariakapel op met orgelmuziek en begeleidt als accordeonist het kerkkoor bij diverse gelegenheden. Tevens is Jan sedert 1984 vrijwilliger bij Stichting Dorpsarchief Afferden. Hij verzamelt, beschrijft en archiveert oude foto’s en ansichten en helpt mee bij de inrichting van tentoonstellingen en presentaties.

Annie de Jong (61) is de tweede in Offere die voor haar vele vrijwilligersactiviteiten een lintje ontving. Annie is van 1978 tot 1991 bestuurslid (1980 – 1985) en vrijwilliger geweest bij een jongerenvereniging in Roden. Daar organiseerde zij met anderen klaverjasavonden, was betrokken bij de jaarlijkse toneeluitvoering en de jaarlijkse rijwielrally voor basisscholen.

In de periode 1995 – 2015 was zij vrijwilliger bij basisschool ’t Diekske in Afferden, lid van de ouderraad en lees- en overblijfouder. Zij was mede betrokken bij de organisatie van de schoolreisjes, de sportdagen en andere evenementen. Van 1999 tot 2011 was Annie tevens penningmeester/voorzitter van buurtvereniging De Stofwolk in Heukelom en van 2004 tot 2008 penningmeester bij toneelvereniging Nuance.

Verder heeft zij van 2005 tot februari 2022 diverse bestuursfuncties vervuld bij Menvereniging Maasduinen waar zij betrokken was bij de organisatie van toertochten en het opzetten en onderhoud van de men- en ruiterroutes voor het Routebureau Noord- en Midden-Limburg. Bovendien is Annie sinds 2010 vrijwilliger bij Stichting Showclub Trekpaard en Halfinger en actief bij de voorbereiding en uitvoering van vier evenementen per jaar in Limburg. Tot slot was zij vrijwilliger en ervaringsdeskundige bij (voorlichtings)bijeenkomsten voor diabetici en medische studenten van het Radboud UMC in Nijmegen.

Alle decorandi werden uitgenodigd om op woensdag 27 april tussen 10.00 en 12.00 uur in De Klaproos in Siebengewald de jaarlijkse aubade rond Koningsdag bij te wonen en met een glaasje oranjebitter een toost uit te brengen op onze koning.

Foto’s: Een koninklijke onderscheiding voor Jan Keijsers. Naast hem zijn vrouw Mia. Ook een lintje voor Annie de Jong. Haar man Jan Beumers toont de bijbehorende bloemen.

Bron: Frans Thonen

image_pdf