Daags voor Koningsdag hebben tijdens de jaarlijkse lintjesregen negen inwoners van de Gemeente Bergen voor hun inzet voor de gemeenschap een Koninklijke Onderscheiding ontvangen. Burgemeester Manon Pelzer reikte woensdagochtend op acht locaties de onderscheidingen uit, een inwoonster werd telefonisch door de burgemeester geïnformeerd. Allen zijn door de Koning benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau.

Een van hen was John Toonen uit Afferden. Hij werd door de burgemeester verrast tijdens een IVN-vergadering die plaats vond bij Harm van Riswick in Nieuw Bergen.

De 63-jarige John ontving zijn onderscheiding voor zijn vele activiteiten als vrijwilliger bij IVN Maas en Niers. Zo is hij vanaf 1989 actief als schrijver voor afdelingsblad MANIE en heeft hij meegewerkt aan projecten zoals het omvormen van de kelders van kasteelruïne Bleijenbeek tot vleermuizenonderkomen en het verbouwen en inrichten van IVN-gebouwen. Tevens heeft hij zich in 2009 medeingezet voor de lancering van bomenroute Gennepse Heide en zich in 2018 beziggehouden met de inrichting van het Natuurbelevingspad op diezelfde Gennepse Heide. Verder is hij sinds 1996 mentor en docent voor de IVN natuurgidsencursus, was van 1998 tot 2005 bestuurslid en is vanaf 1998 actief als coördinator landschapsbeheer en lid van de werkgroep reptielen en amfibieën. In 2010 heeft hij aan de wieg gestaan van de jaarlijkse natuurnetwerkdagen voor middelbare scholieren en is hier organisatorisch nog steeds bij betrokken. Bovendien is John vanaf 2014 coördinator van de Vogelwerkgroep en de hieraan gerelateerde werkgroep uilenkasten. Tot slot is hij vanaf 2011 als vrijwilliger betrokken bij het stikstofmeetnet van het RIVM en ondersteunt vanaf 2022 de boswachter ecologie bij het reptielenonderzoek.

Bron: Frans Thonen


Gerelateerde berichten


image_pdf