Het koor is in 1956 ontstaan uit een groep meisjes. De Boerenbond had een feest en er werd een stel meisjes gevraagd om daar wat te zingen. Meester Janssen (onderwijzer) werd gevraagd om dit te organiseren en te begeleiden. Het viel allemaal in goede aarde. Dus werd er gezongen als meisjes/dames koor.

Na verloop van tijd werd het overgenomen door oud Meester Giebers (onderwijzer). Toen kreeg het koor ook een naam. De voorzitter destijds, Mia de Best, heeft samen met de Zusters de naam LAETITIA bedacht. Laetitia betekent “zingen met vreugde”. Het koor bestond inmiddels uit 22 meisjes / dames. Het uniform was een zwarte rok, witte blouse en een zwart vlinder strikje.

De repetities werden gehouden in zaal Heijligers, of wanneer het niet uitkwam in de huiskamer van de familie Heijligers. De eerste keer dat het koor op concours ging was naar Aarle-Rixtel.

In 1973 kwamen er ook mannen bij en werd het een gemengde zangvereniging. De dirigent was toen Sjef Kessels. In 1976 werd hij als dirigent opgevolgd door Jaap Kersten uit Siebengewald.

laetitia_dirigent_jaap_kersten_inzegening_veldkruis_kapelstraat
Foto: Laetitia met dirigent Jaap Kersten inzegening veldkruis Kapelstraat

In 1983 werd het dirigeerstokje overgedragen aan mevr. Ans Sutmuller. Onder haar leiding werd deelgenomen aan diverse concoursen, waaronder enkele keren in Weert en in 1984 aan het AVRO Korenfestival in Hilversum.

In 1984 verzorgde Laetitia de muziek bij de eerste Offerse Revue, die handelde over het Afferden in de 1930 – 1960, met o.a. de bezetting tijdens de oorlog en de hersteljaren daarna.

laetitia_korenfestival_AVRO_1984
Foto: Korenfestival AVRO 1984

Toen Ans in 1989 naar Zuid Duitsland vertrok, werd Ad Voesten de nieuwe dirigent.

Hoogtepunten tijdens zijn dirigentschap waren o.a. het concours in Wognum, in 1998 de reis naar Parijs b.g.v. het 25 jarig jubileum van Laetitia als gemengde zangvereniging en de uitwisselingen met Liederkranz in Merklingen (Zuid Duitsland), waar Ans Sutmuller indertijd dirigente was.

laetitia_concours_wognum
Foto: Concours Wognum

Ook de tweede revue”Offere van toen” in oktober 1998 over de jaren 1950 – 1970, vormt een apart hoofdstuk in onze geschiedenis. Van deze revue, waarvan Ad de muziek componeerde, werd later een muziek-dvd uitgebracht.

In februari 2009 sloot Ad zijn dirigentschap af met de musical “Van Broadway tot Offere”, waarin musicalmuziek uit de afgelopen 30 jaar de rode draad vormde. Deze musical werd mede verzorgd door kamerkoor Contrast uit Venray.

jubileum_25_jaar_laetitia_reis_parijs_1998
Foto: Jubileum 25 jaar Laetitia reis Parijs 1998

Vanaf 2009 is Cornelia Burgers de dirigent van ons koor. Onder haar leiding is het musical repertoire verder uitgebreid en zijn diverse popnummers en religieuze nummers in het repertoire opgenomen.

In 2012 kende Laetitia naast enkele optredens 2 hoogtepunten: het optreden bij de Floriade in Venlo en het Musicalconcert in oktober in de kerk van Afferden.

2013 was voor Laetitia bijzonder: het 40-jarig bestaan als gemengde zangvereniging. Dit jubileum werd gevierd met een onvergetelijk weekend van het hele koor met aanhang naar het Brabantse Heeswijk Dinther en Den Bosch. In oktober volgde het jubileumconcert in de kerk van Afferden, waaraan ook de fanfare en het basiskoor hun medewerking hebben verleend.
Dit bezoek aan Den Bosch, met onder andere een kleine zanghulde in de St. Jan kathedraal, heeft ervoor gezorgd dat Laetitia in mei 2014 en oktober 2015 de H. Mis in de St. Jan heeft verzorgd.

In november 2016 heeft het koor een bijzonder spektakel georganiseerd in Zaal De Pruuver in Afferden: een dinnershow onder de naam ‘Musicaldinner: mit Laetitia an toffel’. Tijdens een 4-gangen diner konden 125 gasten in een sfeervolle zaal genieten van muziek uit diverse musicals, verzorgd door Laetitia, het basiskoor en enkele solisten.

Jaarlijks treedt het koor ook op bij kerstactiviteiten (vaak verkleed in Dickens stijl), zoals het jaarlijkse kerstconcert in Afferden, bij verenigingen en kerstmarkten.
In november 2017 heeft het koor namens de gemeente Bergen deelgenomen aan het ‘Concert zonder grenzen’, dat jaarlijks wordt georganiseerd door de gemeenten Bergen, Gennep, Goch en Weeze (Duitsland).

In 2018 werd het 45 jarig jubileum gevierd met diverse optreden, waaronder in maart wederom de dinnershow ‘mit Laetita an toffel’ in restaurant Het Pelgrimshuis in Smakt. In juli vindt een gezellige dag plaats met een boottocht en BBQ.

Tijdens de coronacrisis met zijn lockdowns in 2020 en 2021 kon er nauwelijks gerepeteerd en opgetreden worden. Om toch de onderlinge binding te behouden is er in 2021 een tijd lang digitaal gerepeteerd, met Cornelia thuis achter de piano en de koorleden thuis achter het computerscherm.
In 2022 konden de repetities weer onder normale omstandigheden plaatsvinden en keerden ook de reguliere optredens weer terug.

In 2023 bestaat het koor 50 jaar als gemengde zangvereniging. In de plannen voor dit jubileumjaar staan diverse activiteiten gepland, zoals een weekend reisje voor de koorleden met hun partners, een re√ľnie en een jubileumconcert. Daarnaast wordt bij alle optredens in de loop van het jaar extra aandacht besteed aan het jubileum.