Mannen van de Knikkerpliesie houden het voor gezien

Naks voelt hij zich zonder zijn helm, Knikkerpliesieman Jan van Lin. Zijn helm werd afgelopen carnaval gestolen, net nu hij er met zijn kameraden na 22 jaar mee stopt.

Nee, eerlijk niet. De verslaggeefster zit niet in het complot. Ze is echt van de krant. Echt waar. Heel even koesterde Jan van Lin uit Afferden de hoop dat zijn helm einderlijk werd teruggebracht. Een afspraak met de krant, op zijn 55ste verjaardag. Dat was allemaal wel heel erg toevallig.

Zijn helm, een oude binnenhelm uit het leger. Wit gespoten en voorzien van het Knikkerpliesielogo. Al twee weken is hij spoorloos. Verdwenen op carnavalsdinsdag van een tafeltje in een café in het dorp. „Dit is me in die 22 jaar nog nooit gebeurd.” Een grap? Waarschijnlijk wel, denkt Van Lin. „Maar de lol is er wel vanaf nu.” Van Lin wil zijn helm terug. Het is een beetje zuur dat dit gebeurt. Net nu hij met zijn vrienden van carnavalsgezelschap de Knikkerpliesie ermee ophoudt. Afgelopen carnaval was hun laatste.

Jan van Lin was 22 jaar ‘opperwachtmeester’ van de Knikkerpliesie. Zijn kameraden André Honig, Henk Jacobs en Jo van Berloo stonden elf jaar aan zijn zijde. Ze stoppen allemaal. „Genoeg is genoeg. We willen dit niet nog eens elf jaar doen.” Het gezelschap is inmiddels een begrip in Afferden, en misschien wel in heel Limburg. De Knikkerpliesie staat al sinds de oprichting in 1957 carnavalsvereniging De Peijas uit Afferden bij. Ze helpen met de organisatie van de optocht, ze schieten het carbid af en reiken jaarlijks de ‘Offerse knikker’ uit aan iemand die zich inzet voor de gemeenschap.

Van Lin nam 22 jaar geleden de helmen over van zijn voorgangers en blies het carnavalsgezelschap nieuw leven in. „Het was een slapend gezelschap geworden.” Hij begon met Henk ‘Tip’ van der Logt, maar die hield er na elf jaar mee op. Van Lin formeerde een nieuw gezelschap, met Honig, Jacobs en Van Berloo. Een succesformule, zo bleek. En een gezelschap met ambities, want de pliesiemannen gingen liedjes maken en optreden.

Echte bekendheid kregen ze nadat ze in 2009 het Alternatieve Limburgse Vastelaovesleedjes Konkour (ALVK) wonnen met het Knikkerpliesielied: het allerslechtste carnavalslied van heel Limburg. „Zo slecht was het niet, maar iemand moest het winnen.”

Aan een haakje midden in de woonkamer van Van Lin hangt het pliesieuniform. Gestreken en gesteven, naast het pak van zoon Tjeu. Het is voorzien van stropdas, carnavalsinsignes en een wit koppel, waar ooit een geweer in zat. Het pak, minstens 22 jaar oud, is versleten tot op de draad. „Het past ook eigenlijk niet meer.” Tijd dus om het stokje over te dragen aan nieuwe pliesiemannen.

"Tijd voor nieuw bloed", zegt Van Lin met een klein beetje pijn in zijn hart. Want het was soms best even lastig, afgelopen carnaval. „Het was de laatste. Een soort van nostalgie overviel me toch wel.” Zingen blijft het gezelschap nog wel. Maar wel graag met helm. En graag voor de halfvastenoptocht van komende week. „We hopen wel dat de helm dan terug is, want anders is het geen humor meer.”

Bron: De Limburger

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *