Molenvrienden Land van Cuijk en omstreken organiseren op 2e paasdag, 6 april een regionale molendag, in de kop van Noord Limburg. Van 11.00 uur tot 16.00 uur zetten de vrijwillige molenaars van de vier windmolens en een watermolen, hun deuren open voor het publiek.

In Afferden en Heijen is op deze dag Molen Nooitgedacht en de Gerardamolen geopend voor publiek.

[youtube id=”9fX6J_pHoTg” align=”center” maxwidth=”640″]

Video: De Gerardamolen aan de rijksweg richting Heijen

Het thema dit jaar luidt: 70 jaar bevrijding, met “de molens in de front linie”. De molens hebben niet alleen een cruciale rol gespeeld in de voedselvoorziening tijdens oorlogstijd, maar vormde ook een baken van hoop in deze bange tijd. Vaak was de molen in de frontlinie ook een doelwit. Menig molen heeft dit dan ook niet overleefd. In totaal zijn er in Nederland 161 molen aan het oorlogsgeweld ten offer gevallen, waarvan in noord en midden Limburg alleen al 50 molens. De nog resterende molens vertonen nu nog zichtbaar de littekens van deze strijd om de vrijheid.

Op de verschillende molens is een kleine foto tentoonstelling van deze strijd te zien. De molens zijn alle ingericht voor het malen van granen en bij voldoende wind of water zal dat ook zeker bij enkele molens te zien zijn. Op 2e paasdag is men van 11.00 uur tot 16.00 uur welkom.

De molens zijn gratis toegankelijk.