Het carnavalsfeest ontstond in de gemeente Bergen in Afferden 55 jaar geleden. “Alleen in ons dorp werd destijds carnaval gevierd. Pas een paar jaar laten werden carnavalsverenigingen in Well, Bergen, Heijen, Siebengewald opgericht. Ook hadden wij de eerste optocht in de regio”, zegt Jan Buddiger, oud-vorst van CV De Peijas.

Wie denkt dat de Peijas de eerste van de Afferdense carnavalsvereniging is, heeft het mis. Onder aanvoering van kapelaan Heijmans en leden van toneelvereniging Nuance werd in 1956 de carnavalsvereniging De Keieschieters opgericht. Omdat in de buurt al een vereniging met die naam bestond werd die veranderd in de Offerse Knikkers. “Later werd dat De Peijas”, zegt Jan Buddiger.
Kersverse Prins Twan I en de Peijasse jubileren op 19 en 20 februari. Op zaterdagmiddag is er een programma voor de jeugd in gemeenschapshuis Iedershuus. ’s Avonds is er een jubileumbal in zaal Kubbus. Op zondagmiddag is er een reünie voor (oud-)leden en dansmarietjes. “En ook ontbreekt de Knikkerpliessie niet. Zij zijn altijd present bij De Peijas”, zegt Jan Buddiger.

De eerste raad van elf van de Offerse Peijas

Bron: Maas Driehoek

image_pdf