‘Oorlogsmonument Mei 1940’ gered

Het op 10 mei 2014 onthulde oorlogsmonument nabij ruïne Bleijenbeek is gered. Een grote scheur liet zien dat het uit een putring bestaande monument langzaam uit elkaar werd gedrukt. In opdracht van de Offerse Dorpsraad zijn er twee ijzeren ringen om het monument geplaatst zodat verdere verval is voorkomen.

In 1940 richtten Nederlandse soldaten vlak voor het begin van de Tweede Wereldoorlog aan de Limburgs-Duitse grens overal wegversperringen op om de Duitse inval te vertragen. Enkele inwoners van Afferden besloten dit voorbeeld te volgen en plaatsten op de weg van Siebengewald naar Duitsland betongevulde putringen met daarop een stalen spoorrail. Eén zo’n versperring is bewaard gebleven en in 2014 in opdracht van Dorpsraad Afferden als herinnering aan de oorlogsjaren op een sokkel geplaatst. In verband met de strijd om Bleijenbeek is toen als locatie het begin van de Berkenallee nabij de huidige ruïne uitgekozen. Toen enige tijd geleden bleek dat de putring op barsten stond, heeft de Offerse Dorpsraad actie ondernomen om erger te voorkomen.

In opdracht van de Dorpsraad heeft Raymund Swertz senior twee ijzeren ringen gemaakt die vervolgens door Dorpsraadsleden Henk Hendriks en Ton Wijers zijn gemonteerd. Afgelopen donderdag werd hieraan de laatste hand gelegd en is voorkomen dat het oorlogsmonument verder uiteen zal vallen.

Bron: Frans Thonen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.