‘Oorlogsmonument Mei 1940’ officieel onthuld

Op 10 mei aanstaande wordt ons ‘Oorlogsmonument Mei 1940’ officieel onthuld.

74 Jaar geleden werden door soldaten van het 15de Limburgs-Duitse grens overal blokkades opgericht. Een aantal inwoners van Afferden besloot toen dit voorbeeld te volgen en zelf ook een blokkade te maken. Deze met betongevulde putringen werden dwars op de weg van Afferden naar Siebengewald geplaatst ongeveer ter hoogte van de zendmast. Dit alles in de hoop de opmars van het Duitse leger te vertragen. We weten allemaal hoe dit afgelopen is, maar toch was het misschien, heel misschien wel de eerste verzetsdaad in het Limburgse land.

Eén onderdeel van die blokkade is bij toeval bewaard gebleven. De Dorpsraad heeft enige tijd geleden besloten dit onderdeel veilig te stellen en op een sokkel te plaatsen. De sokkel is gemetseld door onze dorpsgenoten Jan Cuypers en Bert Tönnissen. De stenen zijn gratis geleverd door Wienerberger Nuance Steenfabriek en de firma Piet Boskamp heeft de nodige hand- en spandiensten verricht.

De Dorpsraad heeft besloten om het geheel te verwezenlijken aan het begin van de Berkenallee oftewel de Noordelijke Spieghellaan tegenover Kasteel Bleijenbeek. Deze locatie is historisch wel niet helemaal juist, maar op deze drukke toeristische route wel voor een ieder duidelijk zichtbaar. Vanaf hier kijkend naar de overzijde zien we de harde werkelijkheid dat we er niet ongeschonden van afgekomen zijn. Op deze manier hopen we te bereiken dat de passant even stilstaat en nooit zal vergeten dat onze vrede een prijs heeft gehad!

Wij nodigen u van harte uit om bij de onthulling aanwezig te zijn.
Aanvang 10.30 uur en afsluiting rond 12.00 uur.

De Dorpsraad van Afferden.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

:-( 
:wave: 
:hello: 
:perfect: 
:wink: 
:-) 
:clown: 
:bouncey: 
:tongue: 
:rose: 
:blush: 
:biggrin: 
:cool: 
:cry: 
:kiss: 
:laugh: 
:notgood: 
:look: