Accordeon spelen dat werd niet zo’n succes, draaiorgelbouwen des te meer. De afgelopen zestien maanden heeft de 82-jarige Ben Barbiers zowat dag en nacht aan zijn ‘Alvertje’ gebouwd. Want zo luidt de naam van zijn zelfgemaakte draaiorgel.
Inmiddels beschikt hij ook over een serie melodietjes en kan hij met zijn Alvertje de boer op en recepties, verjaardagen of openingen opluisteren. Vorig jaar tijdens een bezoekje aan een draaiorgeldag bij Museum de Locht in Melderslo kreeg het draaiorgelvirus Ben Barbiers te pakken. Toen hij al die kunstzinnige bouwwerkjes zag, dacht hij bij zichzelf: ”Dat kan ik ook!” Via internet kwam hij aan adressen en informatie hoe een draaiorgeltje te bouwen. Vervolgens kocht hij de beschrijving van een vier register 56 pijpsdraaiorgeltje, kocht beukenhout voor onder meer de pijpen en ander materiaal en toog aan de slag.
Nu heeft Ben jarenlang bij een technische dienst van een drukkerij gewerkt, en is derhalve behoorlijk technisch onderlegd. Met bovenfrees, boormachine, schuurmachine en schroevendraaier werd er van bouwtekening gewerkt. Ben:”Het is zo’n secuur werk en het luistert zo nauw. Een stukje te ver frezen en je kunt weer opnieuw beginnen. Drie keer heb ik op het punt gestaan het hele draaiorgel uit het raam te gooien, zo zat was ik het soms.” Maar met de moed in de schoenen ging Ben weer verder. Met wat hulp van buitenaf en veel geduld en doorzettingsvermogen produceerde zijn Alvertje onlangs toch de eerste klanken. ”Ik had natte ogen toen ie klaar was”, biecht de Afferdenaar op.
Het front van het orgeltje wordt gesierd door beeltenissen van een Alvermannetje en een Alvervrouwtje, daarmee verwijzend naar een plaatselijke legende rond de Alvermannetjes. Het feit dat hij ook aan het Alverpad woont, maakte de keus om het draaiorgel de naam Alvertje te geven nog gemakkelijker. Overigens zijn de twee houtsnijwerken en het messing ventielblok de spaarzame onderdelen van het draaiorgeltje die Ben niet zelf gemaakt heeft.
Toen eenmaal het orgeltje klaar was, moesten er nog muziekrollen gemaakt worden waarmee Alvertje tot leven gebracht kan worden. Ook daarvoor blijkt internet een bron van informatie. Inmiddels beschikt Ben over een redelijk assortiment nostalgische liedjes waaronder zeemansliedjes, meezingers en kerstnummers. Elk nummer werd gedownload van internet en uitgeprint. Vervolgens werden alle gaatjes met de hand op een papieren rol uitgeponst. Monnikenwerk. Om een idee te geven: voor het ponsen van een muziekrol met daarop drie nummers ben je circa drie dagen bezig.
De nummers waar Ben nu over beschikt zijn vrij van Bumarechten zodat hij ze ook daadwerkelijk in het openbaar mag draaien.Want daar heeft hij nog best wel zin in. Af en toe een verjaardag of een kerstmarkt opluisteren, dat lijkt hem een leuk tijdverdrijf. Een eerste afspraak bij tuincentrum Verheijen lijkt al te staan. Mensen die hem met zijn draaiorgel willen uitnodigen, bellen naar 0485 – 531496. Zolang het de bouw van zijn tweede,een 32 toets draaiorgel, die vernoemd is naar zijn twee kleinkinderen, maar niet in de weg zit.
Bron: Maas- en Niersbode