Positieve interacties tussen insect en plantenkweker

Om de natuurvriendelijke identiteit van Mts. Lucassen te benadrukken zijn er langs twee percelen een insectenhotel geplaatst, waarin veel verschillende soorten insecten kunnen overwinteren. In de zeer nabije toekomst zal hiernaast ook een informatiebord komen dat informatie geeft over het insectenhotel en de positieve invloed van de kwekerij op de insectendiversiteit in de omgeving.

insectenhotel_afferden_2014

Foto: Imker Piet Tebarts en entomoloog Silvia Hellingman openen het eerste insectenhotel naast een perceel van Mts.Lucassen.

Tegenwoordig hebben veel mensen een negatief beeld bij vaste plantenkwekers. Ze zouden slecht zijn voor de natuur in de omgeving, bijvoorbeeld doordat er veel gespoten wordt met insecticiden waardoor veel insecten sterven. Toch is dit lang niet het geval bij al deze kwekerijen.

Zo ook niet bij vaste plantenkwekerij Mts. Lucassen in Afferden. Het is zelfs zo dat de kwekerij zorgt voor juist een hogere insecten diversiteit in de omgeving, doordat het groot aantal bloemen op zijn percelen een belangrijke voedselbron zijn voor veel insecten.

Om te kijken hoeveel soorten er nou daadwerkelijk gebruik maken van de bloemen op zijn percelen, heeft Lucassen de drie Toegepaste Biologie studenten Timo Boom, Martijn van de Schoot en Thijmen Scholten benaderd. Deze stu­denten hebben voor hun afstudeeronderzoek in de maanden maart t/m juni gekeken welke soorten van een aantal bij het grote publiek bekende groepen insecten er nou voorkwamen op de percelen. De teller staat inmiddels op 22 soorten dag­vlinders, 11 soorten zweefvliegen, 4 soorten hommels en bijen, 7 soorten libellen en 6 soorten lieveheersbeestjes (zie voor een overzicht van de gevonden soorten www.vasteplantenkwekerijmtslucassen.nl).

In tegenstelling tot wat veel mensen denken is vaste plantenkwekerij Mts. Lucassen dus juist positief voor de insecten in de omgeving. Ze maken gebruik van de nectar uit de 40 hectare bloemen op de percelen van Mts. Lucassen midden in de Maasduinen.

De studenten hebben tevens een onderzoek uitgevoerd naar het verband tussen de omgeving van het perceel en het aantal natuurlijke vijanden van plaaginsecten op het perceel. Hieruit bleek dat veel natuurlijke begroeiingen zoals kruidenrijke bermen en stukjes bos een positief effect hebben op bijvoorbeeld het aantal zweefvliegen en sluipwespen op het perceel. Deze insecten zorgen dat de plaaginsecten op de planten worden bestreden op een natuurlijke manier, zonder dat hier insecticiden of dergelijke aan te pas hoeft te komen. Hieruit blijkt dus dat ook de insecten in de omgeving weer een positieve invloed op de kwekerij hebben.

Bron / foto: Maas- en Niersbode / Frans Thonen


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

https://afferden-limburg.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/frown.gif  https://afferden-limburg.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wave.gif  https://afferden-limburg.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/hello.gif  https://afferden-limburg.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/perfect.gif  https://afferden-limburg.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wink.gif  https://afferden-limburg.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/smile.gif  https://afferden-limburg.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/clown.gif  https://afferden-limburg.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/bouncey.gif  https://afferden-limburg.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/tongue.gif  https://afferden-limburg.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/rose.gif  https://afferden-limburg.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/blush.gif  https://afferden-limburg.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/biggrin.gif  https://afferden-limburg.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/cool.gif  https://afferden-limburg.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/cry.gif  https://afferden-limburg.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/kiss.gif  https://afferden-limburg.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/laugh.gif  https://afferden-limburg.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/notgood.gif  https://afferden-limburg.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/look.gif