Circa 150 jaar heeft een rode beuk bij het pand van Bakkerij van den Bergh de Offerse Dorpsstraat gedomineerd. Droogte, hete zomers en leeftijd hebben driekwart jaar geleden er toe geleid dat de dikke beuk moest worden geveld. Dit tot groot verdriet van bakker Ger die de bakkerij/winkel niet zonder deze majestueuze beuk kan voorstellen. Vandaar dat hij zowat op de oude plek een nieuwe rode beuk heeft laten planten.

Van verre was de statige rode beuk met zijn enorme kroon in de Dorpsstraat te zien. Precies gelegen tegenover het pand van partycentrum Kubbus hebben vele feestgangers, toeristen en dorpelingen in de luwte van de schaduw van deze boom vertoefd. Oorlogen, feesten, bloemencorso’s, 150 jaar Offerse geschiedenis torste deze rode reus met zich mee, totdat vorig jaar de zaag in een paar uur tijd het aanblik van de Dorpsstraat veranderde.

Nog even heeft Ger van den Bergh met de gedachte gespeeld om het onderste deel van de stam te laten verzagen tot bakkersfiguur. Dat is het niet geworden, wel een nieuwe boom. Een bezoekje aan boomkwekerij Ebben in Cuijk zorgt er voor dat op woensdag 10 maart 2021 een 5,5 meter hoge rode beuk met een omvang van 35 centimeter is afgeleverd en vlak naast de stronkresten van de oude boom is geplant. “Die boom heeft me wel een rib uit mijn lijf gekost”, stelt Ger als hij de laatste scheppen grond verplaatst. “Maar de rode beuk is het waard en is onlosmakelijk verbonden met drie generaties Bakkerij van den Bergh.”

Met de aanplant van deze rode beuk wordt de Offerse Dorpsstraat weer een stukje groener. Een actie die kon rekenen op positieve reacties van omwonenden en zelfs tot nog meer groene aanplant als de plannen uitkomen.

Bron: Frans Thonenimage_pdf