Na de verhuizing van ’t Kienderbènkse naar ’t Diekske en enige maanden van verbouwen beschikt ook Afferden over een echt kindcentrum. Alle activiteiten gericht op de ontwikkeling van gezondheid, talent, participatie, burgerschap, goede opvoeding en eigen kracht van kinderen in een zo’n goed mogelijke pedagogische omgeving vinden in kindcentrum ’t Diekske in Afferden plaats.

Kindcentrum Diekske 02-2017a

Vrijdag 10 februari konden ouders tijdens een open huis kennismaken met het verbouwde en nieuw ingerichte kindcentrum. Tijdens zo’n hernieuwde kennismaking met ’t Diekske waren ook wat feestelijke elementen te bezoeken zoals een poppenkast met oude bekenden als Jan Klaassen en Katrijn en waren er hapjes en wat te drinken. Ook de entree van ’t Diekske was feestelijk versierd met ballonnen en een rode loper.

Kindcentrum Diekske 02-2017b Kindcentrum Diekske 02-2017c Kindcentrum Diekske 02-2017dSamen bereiken we meer dan alleen

Na de verhuizing van ’t Kienderbènkske naar deze basisschool, een grootschalige verbouwing en vernieuwing van het meubilair zijn alle belangrijke activiteiten inzake het opvoeden en opgroeien van kinderen bij kindcentrum ’t Diekske ondergebracht.

Voordat ouders een kijkje konden nemen vond er ’s middags een workshopsessie plaats waar gesproken werd over de Lokale Educatieve en Welzijns Agenda (LEWA). Deze agenda wordt in samenspraak met schoolbesturen, GGD, kinderdagverblijven, peuterspeelzalen, buitenschoolse opvang, het sociaal team Bergen en de gemeente Bergen ingevuld. Het doel is het realiseren van een brede basis waarin ouders goed kunnen opvoeden en jeugd goed kan opgroeien en zich kan ontwikkelen tot zelfredzame burgers. Het toverwoord hierin is dat men samen meer bereikt dan alleen. Een visie die ook terug te vinden is in kindcentra waar zoveel mogelijk instellingen en partijen die met opvoeden en opgroeien van kinderen van doen hebben onder één dak zijn gebracht.Kindcentrum Diekske 02-2017eTijdens de workshops werd ingegaan op speerpunten die twee jaar geleden door de LEWA-partners zijn vastgesteld. Daarbij moet men onder meer denken aan sociale veiligheid in en om school, de betrokkenheid van ouders, gezond gedrag zoals bewegend leren, maar ook over taalbeleid in voor- en vroegschoolse educatie en leesprojecten met ouders. In de praktijk is dit volgens wethouder Lia Roefs best wel een ingewikkeld proces waar de laatste twee jaar veel over gesproken is. “Maar nu is de tijd aangebroken van doen”, zei zij bij aanvang van de workshops.

Bron: Frans Thonen

image_pdf