bleijenbeek_014kIn 1405 komen we kasteel Bleijenbeek voor het eerst tegen in de geschiedenisboeken. Het ‘Gut und Hof Bleijenbeek’ wordt dan eigendom van Derrick Schenck van Nijdeggen. Kasteel Bleijenbeek bestond destijds waarschijnlijk uit een boerderij met woontoren, omgeven door een gracht.

De naam Bleijenbeek is afgeleid van ‘blije beek’, heldere beek. De beek, waaraan het kasteel ligt, is in de eerste helft van de 14de eeuw gegraven voor afwatering van de Afferdense veengronden.


Van 1405 naar 1945

De familie Schenck van Nijdeggen heeft het kasteel vanaf 1405 ongeveer drie eeuwen in bezit gehad. Onder hun leiding is de oorspronkelijke boerderij met woontoren in de loop der eeuwen geleidelijk uitgebreid tot een middeleeuws kasteel. Tijdens de Tachtigjarige Oorlog, van 1568 tot 1648, heeft het kasteel grote schade opgelopen. In de tweede helft van de 17de eeuw werd het echter weer hersteld in z’n oude glorie.

bleijenbeek_oorspronkelijk

Het hoofdgebouw bestond uit een parterre met onder andere keuken, werkvertrekken en kelders. Daarboven waren twee gemetselde verdiepingen. Onder de met leien beklede daken waren grote zolderruimten. Door erfopvolging werd de familie Van Hoensbroeck in 1709 eigenaar van het kasteel. Het kasteel was in hun bezit tot het begin van de 20ste eeuw.


19 Februari 1945, de bevrijding van Noord-Limburg en de strijd om kasteel Bleijenbeek.
De bevrijding van Noord-Limburg stokt even bij kasteel Bleijenbeek bij Afferden. Een handjevol Duitse parachutisten houdt daar dagenlang verbeten stand. De Schotse militairen stuiten op grote tegenstand en worden met verliezen teruggeslagen. De Britse luchtmacht moet er uiteindelijk aan te pas komen om de Duitse verzetshaard op te ruimen. Op 17 februari 1945 besloten de Engelsen het kasteel te bombarderen, omdat de Duitsers er niet uit te krijgen waren. Op 22 februari wordt het kasteel met de grond gelijkgemaakt. De ingang van het kasteel was op de plaats waar nu nog de brug over de kasteelgracht ligt. Van de diverse bijgebouwen is na het bombardement niets meer overgebleven. Het werd nooit meer herbouwd. De ruïne is nu de woonomgeving van vele vleermuizen.

Consolidatie
Sinds 2012 maakt Stichting Kasteelruïne Bleijenbeek zich hard voor consolidatie, restauratie en het toegankelijk houden van de ruïne. Om haar doel te bereiken is de Stichting afhankelijk van subsidies, giften en donaties. Zij werkt samen met andere organisaties, die een soortgelijk doel nastreven, zoals Stichting Limburgse Kastelen en Heemschut.

Meer info op: www.kasteelbleijenbeek.nl

Bekijk hier diverse foto’s van het kasteel, toen en nu (via Pinterest)